Ga je voor het eerst op bootvakantie in Nederland of in het buitenland? Dan doe je er goed aan je vakantie goed voor te bereiden. Je krijgt namelijk met een stuk meer regels te maken dan je aanvankelijk denkt. Als je voor het eerst een kleine sloep, boot of zeiljacht huurt, moet je aan veel zaken denken voordat je de tocht gaat maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je vaarbewijs of met de verzekering?
Aandachtspunten voordat je op bootvakantie gaat
Een bootvakantie is een geweldige kans om meer van de wereld te zien. Als je door een boot huren Griekenland wilt gaan bekijken, moet je daarvoor wel een vaarbewijs hebben. Zonder vaarbewijs kun je op de meeste plekken in de wereld niet varen. En als je al een vaarbewijs hebt, maar het varen al een tijdje geleden is, is een opfriscursus wellicht ook geen slecht idee.
Je hebt een vaarbewijs nodig
Voor de meeste bootvakanties heb je een vaarbewijs nodig. Als je zelf een ervaren schipper bent en de juiste papieren op zak hebt, kun je ervoor kiezen om zelf te gaan varen. Maar in andere gevallen doe je er goed aan een ervaren schipper in te huren. Als je zelf een vaarbewijs hebt, kun je eventueel een opfriscursus volgen, zodat je veilig het water op kan. Ga je door een boot huren Kroatië bezoeken, dan doe je er goed aan van tevoren te controleren welke papieren je nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om je ICC of Basiscertificaat Marifonie te behalen.
Hoe zit het met de verzekering?
In de meeste gevallen heb je een verzekering nodig als je op bootvakantie gaat. De meeste verhuurders hebben deze premie ingebouwd binnen de huur van de boot. Maar als je niet zeker weet of het in orde is met de verzekering, kun je daar het best van tevoren even naar informeren. Meestal kun je voor een paar tientjes premie extra het eigen risico afkopen. Dat kan honderden euro’s schelen als je per ongeluk schade aan de boot maakt.
Houd rekening met extra kosten
Als je een zeer voordelige bootvakantie hebt gevonden, is het goed om nog even te checken wat er precies in het pakket van de vaarvakantie zit. Zeker bij zeer voordelige vakanties kan het maar zo zijn dat niet alle kosten in het pakket zijn opgenomen. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld nog havengeld moet betalen of extra moet betalen voor de bevoorrading aan boord. Brandstof is meestal wel bij de vakantie inbegrepen, maar schoonmaakkosten vaak niet. Bovendien kost het vaak extra geld om de administratie in orde te maken. Het is goed dat je dit van tevoren weet, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.