5 tips voor mooie en rechte tanden

Inhoudsopgave

Zijn je tanden geel of staan ze scheef? Dan hebben de meeste mensen vaak direct een oordeel over je. Dit komt je zelfvertrouwen meestal niet ten goede. Misschien probeer je voortaan zelfs wel om je gebit zo weinig mogelijk bloot te geven. Zonde, want hierdoor kun jij niet jezelf zijn. Daarom zetten we hieronder 5 tips voor mooie en rechte tanden op een rijtje.

1) Gebruik een elektrische tandenborstel

Wie mooie en rechte tanden wil, moet zijn gebit regelmatig poetsen. Sommige mensen doen dit één keer per dag of slechts een paar keer per week, maar dit is te weinig. Het wordt aangeraden om je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen. De meeste mensen gebruiken hier een normale tandenborstel voor, maar het is beter om elektrisch te poetsen. Doordat de borstel van een elektrische tandenborstel ronddraait, blijft er minder tandplak achter op je tanden en kiezen. Bovendien kom je met een elektrische tandenborstel vaak ook bij plekken waar je met een normale tandenborstel niet bij komt.

2) Poets met fluoridetandpasta

In de supermarkt kun je allerlei verschillende soorten tandpasta kopen. De meeste mensen gooien lukraak een tube in hun winkelwagentje, maar dit kun je beter niet doen. Het is namelijk van belang om met fluoride tandpasta te poetsen. De fluoride in deze tandpasta helpt je om de glazuurlaag op je tanden en kiezen te beschermen. Gebruik je tandpasta met fluoride? Dan is de kans op gaatjes een stuk kleiner.

3) Houd je tandvlees schoon

Nadat je wat gegeten hebt, kunnen er restjes achterblijven in de ruimtes tussen je tanden en kiezen. Vaak wordt gedacht dat deze rommel verdwijnt door tanden te poetsen, maar er blijven regelmatig restjes achter. Dit kan uiteindelijk ontstoken tandvlees tot gevolg hebben. Daarom is het van belang om ook je tandvlees schoon te houden. Dit kan met een tandenstoker, rager of flosdraad. Ga hier bij voorkeur dagelijks mee tussen je tanden en kiezen door, zodat je tandvlees mooi en schoon blijft.

4) Neem een beugel

Als je tanden niet recht staan, is de kans groot dat dit je frustreert. Gelukkig kun je hier iets aan doen, want een beugel kan je tanden (weer) in de juiste positie brengen. Dit kan met een traditionele slotjesbeugel, maar ook met een onzichtbare beugel van DR SMILE. Doordat zo’n beugel gemaakt wordt van transparant kunststof, zien andere mensen niet dat je hem draagt. Jij hoeft je dus nergens voor te schamen, maar je tanden gaan wel steeds rechter staan.

5) Ga regelmatig naar de tandarts

Voor een mooi en recht gebit is het belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts gaat. Hij kan je tanden en kiezen controleren, zodat je zeker weet dat je gebit gezond is. Als er sprake is van scheve tanden kan hij je doorverwijzen naar een orthodontist voor een beugel. Raadt hij je aan om een beugel te nemen en ga je hierin mee? Dan krijg je een traditionele beugel. In plaats daarvan kun je ook zelf voor een onzichtbare beugel kiezen.