6 minder bekende voordelen van vitamine C 

6 minder bekende voordelen van vitamine C 

Inhoudsopgave

Vitamine C (ook bekend als L-ascorbinezuur) is een van de meest besproken vitamines. De voedingsstof wordt vooral geroemd om zijn immuunversterkende werking. Maar het aanprijzen van het vermogen van vitamine C om verkoudheid te verkorten is slechts een tipje van de sluier van de rol die vitamine C speelt in het lichaam.

Deze antioxidant wordt niet op natuurlijke wijze door het lichaam aangemaakt, dus is he cruciaal om het uit vitamine C-rijk voedsel te halen. Vitamine C komt voor in een diversiteit aan voedingsmiddelen, waaronder rode en groene paprika’s, citrusvruchten, kiwi, broccoli, tomaten en spruitjes.

Lees snel verder om meer te leren over zes belangrijke – maar minder bekende – gezondheidsvoordelen van vitamine C, en ontdek of vitamine C tabletten voor jou zinvol zijn.

1. Vitamine C stimuleert de collageensynthese

Volgens experts is het lichaam afhankelijk van vitamine C voor de synthese van collageen, dat voorkomt in het bindweefsel in het lichaam. Voldoende vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en speelt een cruciale rol in bindweefsels zoals die in onze organen en natuurlijk ons haar, huid en nagels.

Je kent collageen misschien als de anti-verouderingsredder van de huid, zoals sommige gezondheids- en schoonheidsexperts het afschilderen. Uit een onderzoek dat in september 2015 werd gepubliceerd in Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology bleek dat het plaatselijk aanbrengen van vitamine C op de huid leidde tot een verhoogde collageenproductie en een jonger uitziende huid. De verhoogde collageensynthese betekent ook dat vitamine C wonden helpt genezen.

2. Vitamine C in combinatie met ijzer leidt tot betere opname

Een ander voordeel van vitamine C is de wisselwerking met andere vitaminen en mineralen in het lichaam, zoals ijzer. IJzer ondersteunt een goede groei en ontwikkeling, helpt het lichaam bij het leveren van zuurstof door het hele lichaam en helpt bij het aanmaken van bepaalde hormonen. 

Nonheemijzer, het soort ijzer dat in planten voorkomt, kan moeilijk door het lichaam worden opgenomen, maar het eten van vitamine C (en idealiter heemijzer, dat vaak voorkomt in vlees en zeevruchten) op hetzelfde moment als nonheemijzer leidt tot een betere opname.

3. Speelt een rol in verbeterde hersenfunctie

Vitamine C speelt ook een rol bij de synthese van neurotransmitters en cognitieve functies. Neurotransmitters zijn belangrijk voor het verzenden van berichten van de hersenen naar de rest van het lichaam. En meer vitamine C kan in verband worden gebracht met een verhoogde hersenfunctie. Een systematische review gepubliceerd in september 2017 in Nutrients vond hogere vitamine C concentraties in cognitief intacte studiedeelnemers vergeleken met deelnemers met verminderde cognitie

4. Antioxiderende eigenschappen tegen chronische ziekten

Veel van de voordelen van vitamine C zijn terug te voeren op de antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, vluchtige en schadelijke stoffen die in het lichaam worden geproduceerd en schade veroorzaken aan cellen en weefsels. 

Volgens experts kunnen antioxidanten beschermen tegen de ontwikkeling van ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker of hartaandoeningen. Er zijn echter meer onderzoeken nodig – vooral met menselijke deelnemers – om aan te tonen of vitamine C specifiek kanker of hart- en vaatziekten kan voorkomen.

5. Vitamine C versterkt het immuunsysteem

Misschien wel het bekendste voordeel van vitamine C is het positieve effect dat het heeft op het immuunsysteem. In een review gepubliceerd in november 2017 in Nutrients bleek vitamine C het immuunsysteem te ondersteunen door te beschermen tegen oxidatieve stress, te helpen bij het doden van microben en het potentieel voor weefselschade te verminderen. 

Een tekort aan deze vitamine blijkt het aantal infecties te verhogen. Het is onwaarschijnlijk dat het toedienen van vitamine C zodra je begint te snotteren je zal behoeden voor een verkoudheid, maar het kan je wel helpen sneller te herstellen, volgens een eerder onderzoek.

6. Vitamine C, rijk aan antioxidanten, beschermt de ogen

Oogspecialisten merken op dat vitamine C het risico op het ontwikkelen van staar kan verlagen en ook de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) kan helpen vertragen. 

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van 500 mg per dag als onderdeel van een dagelijks supplement de progressie van de ziekte vertraagde bij mensen met matige AMD, waarschijnlijk vanwege de antioxiderende eigenschappen.