Waarom zelfgemaakte eiersalade zo lekker is
Eiersalade maken is verrassend makkelijk en levert een romige en frisse spread op. Zelfgemaakte eiersalade smaakt vaak beter dan wat je uit de winkel haalt. Dit komt door de verse ingrediënten en doordat je zelf bepaalt hoeveel kruiden en smaakmakers je toevoegt. Je kent precies de ingrediënten die je gebruikt en kunt naar eigen smaak variëren. Het fijne aan eiersalade is dat dit gerechtje bij veel momenten past, bijvoorbeeld op brood, als smeersel tijdens de lunch of bij een borrel op een toastje. Geen feestje, paasontbijt of picknick is compleet zonder een potje eigengemaakte eiersalade.
De ingrediënten voor eenvoudige eiersalade
Voor een klassieke zelfgemaakte eiersalade heb je maar een paar ingrediënten nodig. De basis bestaat uit eieren, mayonaise en mosterd. Dit zorgt voor de bekende romige smaak. Zorg voor verse eieren, want die zijn makkelijker te pellen na het koken en smaken voller. Meestal gebruik je vier tot zes eieren voor een schaaltje. Voeg daar een paar eetlepels mayonaise aan toe, het liefst een die stevig en vol is, zoals Zaanse mayonaise. Mosterd geeft net extra pit aan het mengsel. Sommige mensen doen er nog wat peper, zout, bieslook of peterselie bij voor een frisse smaak. Een klein beetje kerriepoeder of paprikapoeder is soms ook een goede toevoeging. Wie van extra fris houdt, mengt er een fijn gesneden augurkje of uitje doorheen. Zo krijgt je salade een eigen draai.
Stappen om eiersalade te maken
Neem eerst de tijd om de eieren goed hard te koken. Reken op zo’n acht minuten in zacht kokend water, dan zijn ze stevig zonder droog te worden. Laat ze daarna schrikken onder koude kraan, zo kun je ze goed pellen. Pel ze voorzichtig en prak de eieren met een vork fijn in een ruime schaal. Voeg wat lepels mayonaise toe en roer mosterd erdoorheen. Nu kun je de salade op smaak maken met peper, zout en kruiden zoals bieslook of peterselie. Wil je een wat pittigere eiersalade, doe er dan een klein beetje kerriepoeder of paprikapoeder bij. Voor een extra bite kun je ook wat kleine stukjes augurk of ui toevoegen. Goed mengen, en je eiersalade is klaar. Smeer de salade meteen op een boterham, een cracker of serveer bij de borrel. Zet maximaal een tot twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Variaties voor nog meer smaak
Veel mensen vinden het leuk om te variëren met eiersalade maken. Een bekende aanvulling is uitgebakken spek of wat fijngesneden ham. Ook kaas, vooral jonge kaas of geraspte kaas, combineert goed. Soms wordt een deel van de mayonaise vervangen door yoghurt voor een frissere smaak. Liefhebbers van pittig gebruiken een snufje cayennepeper of een beetje wasabi. Voor een zachte smaak is crème fraîche soms een mooie vervanger voor deel van de mayonaise. Als je van tuinkers of dille houdt, strooi je dat er op het laatst over voor een groen accent. Zo maak je elke keer weer een salade die helemaal past bij jouw smaak of bij het moment. Maak het eenvoudig of kies juist voor wat meer uitgesproken smaken. Zo kun je eiersalade steeds weer anders maken.
De lekkerste manieren om eiersalade te serveren
Verse eiersalade is populair bij veel gelegenheden. Smeer het royaal op een zachte boterham voor de lunch of kies juist een knapperig toastje voor bij een feestje. Ook op een pistolet of een stuk volkorenbrood komt het goed tot zijn recht. Bij een brunch of paasontbijt staat het mooi in een schaaltje met wat verse kruiden erbovenop. Probeer de spread ook eens als vulling voor een wrap samen met sla en tomaat, of serveer het bij een salade als eiwitrijke topping. Houd er bij zomerweer rekening mee dat eiersalade gekoeld bewaard moet blijven om bederf te voorkomen. Maak dus niet te veel in één keer, want het blijft niet lang goed. Door al deze mogelijkheden krijg je nooit genoeg van lekkere zelfgemaakte eiersalade.
Veelgestelde vragen over eiersalade maken
Hoelang kun je zelfgemaakte eiersalade bewaren?
Zelfgemaakte eiersalade kun je maximaal twee dagen afgesloten in de koelkast bewaren. Daarna wordt de smaak minder en is het minder veilig om het nog te eten.
Moet je eieren voor eiersalade helemaal hard koken?
Voor eiersalade kook je de eieren het best helemaal hard, dus acht tot tien minuten in kokend water. Zachte eieren maken de salade te nat.
Welke kruiden passen goed in eiersalade?
Goede kruiden voor eiersalade zijn bieslook, peterselie en dille. Voor extra smaak kun je wat kerriepoeder, mosterd of paprikapoeder toevoegen.
Kan ik eiersalade maken zonder mayonaise?
Eiersalade maken kan ook zonder mayonaise, bijvoorbeeld met yoghurt of crème fraîche. De smaak wordt dan iets frisser en minder romig.
Waarom wordt er soms zout aan het kookwater van eieren toegevoegd?
Zout in het kookwater zorgt ervoor dat de schil van het ei minder snel breekt en makkelijk te pellen is na het koken.