alles over katten ziektes

Alles over katten ziektes

Inhoudsopgave

Heeft u thuis ook een kat of wellicht wel meerdere katten waar u zo ontzettend dol op bent?

Het dier geeft u aandacht en liefde en is daarnaast een welkome toevoeging in uw huishouding. Katten zijn dan ook al meer dan 5000 jaar een gezelschapsdier voor de mens. Lang geleden zijn de oude Egyptenaren er mee begonnen om de kat minder te verwilderen. Daarnaast waren ze natuurlijk erg nuttig voor het verjagen en opeten van muizen en ratten.

Door de jaren heen zijn ze dan ook veel gaan betekenen voor de mens. Maar heeft u er weleens aan gedacht dat uw kat ziek kan worden?

Ziektes van katten

Over het algemeen hebben katten minder verzorging nodig dan een hond. Voor veel mensen dan ook een reden om voor een kat te gaan. Minder borstelen, niet uitlaten en wat spelen, vrij low maintenance. En hoewel de meeste katten niet snel wat hebben, willen we toch de meest voorkomende ziektes voor u op een rijtje zetten zodat u ze kunt herkennen. Dit scheelt u wellicht honderden euro’s.

Niesziekte

Één van de meest voorkomende ziektes bij katten is de niesziekte. Zoals u wellicht al had vermoedt gaan katten erg veel niezen bij deze ziekte, al geldt dit niet voor alle katten. Daarnaast komt er vaak veel vloeistof in de vorm van etter of water uit de neus en ogen van uw kat. Het komt meestal voor bij kittens maar de niesziekte is zeker geen ziekte alleen voor jonge katten. Mocht uw kat dit hebben let dan dus vooral goed op de neus en ogen maar ook of uw kat diarree heeft en/of moeilijk eet of drinkt door zweren op de tong. Als de kat hier te lang aan lijdt kan het chronisch worden. Het is dus zaak om goed op deze symptomen te letten zodat u tijdig kunt handelen. Om deze ziekte voor te zijn, kunt u uw kat hier jaarlijks tegen in laten enten. Soms wordt dit ook vergoed door een kattenverzekering.

Wormen

Een andere veel voorkomende ziekte bij katten zijn wormen. Deze wormen zijn in feite parasieten die dan in de darmen van uw kat zitten. Er zijn verschillende soorten wormen maar de meest bekende is de lintworm. Deze ziekte verspreid zich erg makkelijk als u meerdere katten heeft. De wormen leggen namelijk eitjes in de stoelgang van uw kat en zijn dan ook makkelijk overdraagbaar naar andere katten.

Ook kan uw kat de wormen oplopen door het eten van vlees of dieren die besmet zijn. Lintwormen geven meestal geen symptomen af dus het kan moeilijk te traceren zijn. Waar u het wel aan kan zien zijn kleine rijstkorreltjes in de stoelgang van uw kat. Het is vrij eenvoudig te behandelen in de vorm van medicatie die de wormen dood. Ook moet uw  kat nagekeken worden op vlooien aangezien dit een bijbehorend verschijnsel van de wormen is.

Vlooien

Vlooien zijn een veel voorkomend verschijnsel bij zowel hond als kat. Een erg vervelend bijverschijnsel is de jeuk. Katten gaan zich dan ook veelvuldig krabben met soms zelfs kale plekken als gevolg. Doordat vlooien overspringen kan het soms erg lastig zijn om ze uit te roeien, zeker als u meerdere huisdieren heeft. Het best is dan ook om een vlooienkuur aan te schaffen voor elke dier in uw huishouden. Na deze behandeling is uw kat weer vlooivrij!