April fools

April fools

Inhoudsopgave

Ieder jaar kom ik er net te laat weer achter dat het 1 april is. Aan de ene kant een onzinnige traditie, maar stiekem toch ook wel leuk, plus het breekt zo lekker de werkweek als je je collega’s in de maling kunt nemen. Dit jaar valt 1 april op een zondag (waarschijnlijk ben je dus niet aan het werk) en moeten we ons maar richten op familie en vrienden. – lieve vrienden en familie, beschouw dit als een officiële waarschuwing.

1969 – Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers‘ op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. “Of daar niets tegen te doen zou zijn”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht. – bron Wikipedia

Wist je dat 1 april (kikker in je bil of aprilvis) in meerdere landen gevierd wordt? Je bent misschien al bekend met April Fools Day ( in o.a. UK, USA, Nieuw Zeeland) ,  poisson d’avril (Frankrijk) of .. in Italie. Maar  День Дурака  (de dag van de dommerik) wordt ook gevierd in landen als Rusland, Japan, Zuid Afrika, Brazilië & Zuid Korea.

Eigenlijk gaat het overal een beetje hetzelfde eraan toe. Elkaar de hele dag door in de maling nemen. In een aantal landen zoals Cyprus, Australië & Canada halen ze grappen uit voor 12 uur ‘s middags, iedereen het hierna probeert wordt zelf lachend een April Fool (april sukkel) genoemd.

1976 – De BBC zond op één van haar radiozenders een interview uit met de kosmosdeskundige Patrick Moore, die aankondigde dat de planeten Jupiter en Pluto die dag heel even, om precies 09.47, op één lijn zouden staan (Pluto zou dus vanaf de Aarde beschouwd achter Jupiter wegschuiven). Daardoor zou de zwaartekracht tijdelijk iets verminderen. De geleerde heer vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Vlak na de uitzending belden honderden mensen naar de BBC door dat ze hadden gesprongen en wat een aparte beleving dat was geweest. Eén vrouw zou hebben verteld dat ze met elf mensen in een kamer boven de grond had gezweefd. -bron Wikipedia

De meeste grappen variëren van het op de rug plakken van kleine papieren visjes (zie Frankrijk & Italië) tot kleine practical jokes.
Maar ook grote bedrijven & overheids istellingen houden van een goede grap op zijn tijd zoals je in de quote secties van deze post kunt lezen.

Wil je meer weten over de achtergornd van 1 april? Lees hier rustig verder.
Ik zal jullie deze keer niet vervelen met geschiedenis lessen 😉

1998 – De snackgigant Burger King introduceerde via een kolossale advertentie in USA Today een nieuwe vinding: de linkshandige whopper, een soort hamburger voor linkshandige mensen. Volgens de berichten zou de whopper zijn aangemaakt met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgde voor een ware stormloop op de filialen van de sandwichverkoper. – bron Wikipedia.

Nu ben ik nogal soft als het op grappen uithalen aankomt. Kwetsende neptelefoontjes of pranks die nogal pijnlijk kunnen aflopen zijn niet aan mij besteed. Het was dus even zoeken, maar op de Amerikaanse blog Classic Play ben ik de ideale 1 april grap tegen gekomen voor jong & oud;

The Egg  Surprise Als je het surprise eitje open tikt komt er confetti en een grappig briefje uit .

The Milk Prank  Deze kan melk kun je alle kanten omkeren, en zelf op zijn kop houden, maar hij komt niet uit de kan! Het geheim? melk van gelei!

The Sliced Banana Trick Als je deze banaan open pelt dan valt je banaan in stukken uit elkaar (ze blijven aan een draad hangen)

The Shrunken Cinnamon Roll Dit kaneel broodje wordt opeens piepklein. (Maak een grote en een kleine, wissel deze om als je slachtoffer even iets voor jou moet pakken uit de keuken)