Mensen nemen om verschillende redenen bedrijven over. Sommigen willen dromen al langer van ondernemen, maar willen niet van nul beginnen. Anderen hebben al een bedrijf en willen dat verder laten groeien. Wat de reden ook is, het proces van een bedrijfsovername is ingewikkeld en vraagt om zorgvuldige planning. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke aspecten van bedrijfsovernames en hoe je je daarop kunt voorbereiden.
Waar moet je op letten bij een overname?
Bij een bedrijf overnemen komt veel kijken. Allereerst is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen. Ga niet over één nacht ijs, maar denk na over welke sector of welk type bedrijf het beste bij jou of je bedrijf past. Kijk daarnaast ook kritisch naar je eigen middelen. Heb je voldoende geld, of moet je externe financiering regelen?
Een andere belangrijke factor is het onderzoek naar het bedrijf dat je wilt overnemen. Kijk niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de bedrijfscultuur en de visie van het management. Past deze bij jou? En hoe denkt het personeel over een overname? Aan dit soort ‘zachte’ factoren wordt niet altijd evenveel aandacht besteed, maar ze kunnen doorslaggevend zijn voor het succes van een overname.
De stappen van een bedrijfsovername
Een bedrijf overnemen begint met een duidelijke strategie en het inschakelen van de juiste adviseurs, zoals een accountant en een juridisch adviseur met ervaring in overnametransacties. Zij kunnen je helpen om een realistische waardebepaling te maken en de risico’s in kaart te brengen.
Vervolgens ga je op zoek naar geschikte bedrijven. Dit kan via netwerken of online platformen. Na het vinden van een potentiële kandidaat, beginnen de onderhandelingen. Hierin komen onderwerpen als de prijs, financiering en toekomstplannen aan bod. Is er een akkoord, dan volgt het opstellen van een intentieverklaring, waarin alle afspraken worden vastgelegd. Pas als alle juridische en financiële zaken zijn geregeld, is de overname een feit.
Hoe verkoop je jouw bedrijf?
Net zoals het overnemen van een bedrijf een complex proces is, geldt dat ook voor een bedrijf verkopen. Begin op tijd met het verkoopklaar maken van je onderneming. Zorg dat je jaarcijfers op orde zijn, en kijk kritisch naar je bedrijfsstructuur. Als je bedrijf sterk afhankelijk is van je persoonlijke inzet, kan dit een afschrikwekkend effect hebben op potentiële kopers. Probeer daarom een bedrijf te creëren dat zelfstandig kan draaien, ook als jij er even niet bent.
Zijn jij en je bedrijf klaar voor de verkoop? Dan is het belangrijk om externe adviseurs in te schakelen. Niet alleen zullen zij je een hoop werk uit handen nemen, ze zullen er ook voor zorgen dat je de juiste prijs krijgt voor je bedrijf.