Beroemdheden die een transformatie in de modewereld hebben gecreëerd

Beroemdheden die een transformatie in de modewereld hebben gecreëerd

Inhoudsopgave

De modewereld staat nooit stil. Er zijn continu nieuwe modetrends en sommige van deze trends worden beïnvloed door beroemdheden. Zodra een bekendheid een bepaald kleding item draagt of een bijzondere outfit aan heeft, gaat deze look viraal en worden mensen gemotiveerd om soortgelijke kleding te gaan dragen. In dit artikel bespreken we enkele beroemdheden en hoe zij modetrends hebben beïnvloed. 

Madonna 

Madonna was tijdens haar carrière in de jaren ’80 een grote invloed op modegebied. Ze staat bekend om het dragen van kanten handschoenen, bustiers en tule rokken. Deze items droeg ze vooral rond de tijd dat een van haar bekendste liedjes ‘Like a Virgin’ uitkwam. In de tijd dat ‘Material Girl’ uitkwam begon ze met het dragen van glinsterende jurken en overvloedige sieraden. Haar gedurfde, stijlvolle outfits hebben een grote impact gemaakt in de vorming van de popcultuur en tot op de dag van vandaag worden mensen nog steeds geïnspireerd door haar gevoel voor mode. 

James Dean 

James Dean droeg vaak leren jassen, jeans en witte T-shirts. Deze combinatie van kledingstukken werd al gauw een symbool voor een stoere, jeugdige stijl. James Dean belichaamde de rebelse jeugdcultuur van zijn tijd en zijn kledingstijl wordt vandaag de dag nog steeds als inspiratie gebruikt. 

Audrey Hepburn 

Audrey Hepburn, ook wel gezien als een van de meest stijlvolle vrouwen in de geschiedenis van Hollywood, heeft ook een grote invloed achtergelaten wat betreft modetrends. Na haar film “Breakfast at Tiffany’s” werd de iconische “little black dress” populair. Het is een simpel maar elegant kledingstuk ontworpen door Givenchy.  

De “little black dress” wordt zelfs nu nog door velen gedragen en is vrijwel op elke damesafdeling van een kledingwinkel te vinden. Een voorbeeld van een kledingwinkel die dit kledingstuk verkoopt is Cramers van Asten. Hepburn stond ook bekend om haar korte kapsel genaamd “Audrey’s Pixie Cut”. Deze haarstijl wordt ook nog steeds veel gedragen. 

David Bowie 

David Bowie werd gezien als een mode-icoon en zijn alter-ego’s beeldden in de jaren ’70 extravagante en androgyne stijlen uit. Hij gebruikte vaak flamboyante kostuums en opvallende make-up wat vooral een grote impact heeft gehad op de genderexpressie in de mode. Zijn kledingstijl heeft de grenzen van genderexpressie verlengd en die invloed blijft zichtbaar in de hedendaagse androgyne en eclectische mode. 

Marilyn Monroe 

Marilyn Monroe stond in de jaren ’50 bekend om de iconische witte jurk die ze droeg in de film “The Seven Year Itch”. Deze jurk is een van de meest herkenbare kledingstukken in de filmwereld ooit. William Travilla heeft deze jurk ontworpen en zijn creatie inspireert 70 jaar later nog steeds talrijke designers en vrouwen die een liefde hebben voor tijdloze elegantie. 

Kanye West 

De Amerikaanse rapper Kanye West heeft zijn eigen kledinglijnen gelanceerd, zoals Yeezy. Ook heeft hij veel samenwerkingen gehad met Adidas. Hij heeft de streetwear-cultuur veranderd door het frequent dragen van oversized kledingstukken, futuristische sneakers en distressed denim. 

Kate Middleton 

Ze is dan geen model of artiest, maar Kate Middleton is een van de meest invloedrijke royals op het gebied van mode. Er werd in 2023 ruim 270 duizend keer naar haar outfitkeuzes gezocht op Google, wat suggereert dat ze voor velen een bron van inspiratie is qua outfits en kledingstijl. 

Rihanna 

Rihanna is een andere bekendheid die een grote impressie heeft gemaakt bij mensen qua mode. Ook zij heeft, net als Kanye West, haar eigen modelijn gelanceerd, genaamd Fenty. Rihanna heeft de normalisering van diversiteit in de modewereld bevorderd door te spreken voor het omarmen van verschillende lichaamstypes. De invloed van Rihanna heeft ervoor gezorgd dat de mode industrie meer nadruk legt op inclusiviteit en dat de normen voor schoonheid en stijl worden uitgedaagd. 

Kortom, deze beroemdheden hebben elk op hun eigen manier de modewereld gevormd en beïnvloed, waardoor ze een blijvende impact hebben gehad op de manier waarop mensen zich kleden en hun eigen stijl uitdrukken. Hun invloed blijft relevant en inspirerend voor zowel ontwerpers als modeliefhebbers over de hele wereld.