Bijna- achttienjarigen opgelet: zo regel je slim jouw eerste eigen zorgverzekering!

Bijna- achttienjarigen opgelet: zo regel je slim jouw eerste eigen zorgverzekering!

Inhoudsopgave

Als je binnenkort achttien jaar wordt, verandert er het een en ander in je leven. Je bent vanaf je achttiende volgens de wet officieel volwassen, waardoor je vanaf dan meer eigen keuzes mag maken en ook een aantal verantwoordelijkheden krijgt. Een van deze verantwoordelijkheden is het regelen van je eigen ziektekostenverzekering. Hoe werkt de verzekering precies, en waar moet je op letten als je er eentje gaat aanvragen? Dat lees je in dit blogartikel!

Hoe is de zorgverzekering in Nederland geregeld?

In Nederland is iedere burger vanaf 18 jaar verplicht in elk geval een eigen basisverzekering aan te vragen. Deze verzekert de belangrijkste ziektekosten die je nodig hebt zoals kosten voor de huisarts, voor medicijnen of voor het ziekenhuis. Heb je zorg nodig die niet binnen dit basispakket valt, omdat je bijvoorbeeld vaak naar de tandarts moet? Dan kan het voordelig zijn om je naast de basisverzekering ook aanvullend te laten verzekeren. 

Hoe werkt de aanvullende verzekering?

De aanvullende verzekering vergoedt de zorgkosten die niet in het basispakket zijn opgenomen. Hiervoor betaal je wat meer maandelijkse premie, maar je krijgt dan wel de ziektekosten die je nodig hebt grotendeels vergoed. De aanvullende verzekeringen bestaan uit meerdere soorten dekkingen die samen deel uitmaken van een aanvullend pakket. 

Hoe weet je of een aanvullend pakket in jouw geval voordelig is?

Als je twijfelt of een aanvullend pakket voor jou voordelig is, raden we aan om jouw zorgbehoefte even op een rijtje te zetten. Overweeg je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie omdat je geen recht hebt op fysiotherapie basisverzekering? Kijk dan eerst hoeveel behandelingen je het komende jaar ongeveer nodig denkt te hebben, en of je naast de fysiotherapie ook nog andere extra zorgkosten wil laten vergoeden. Een aanvullende verzekering is namelijk alleen voordelig als je verwacht dat je veel (verschillende) hoge ziektekosten kwijt gaat zijn het komende jaar.

Zou je alleen de aanvullende verzekering kiezen voor eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bril of een tandartsrekening, dan is het meestal goedkoper om toch de basisverzekering te kiezen met de lage premie en om die paar behandelingen zelf te betalen.  

Waar moet je nog meer op letten als je je eigen zorgverzekering gaat regelen?

Het is dus verstandig om goed voor ogen te hebben welke zorg jij nodig hebt het komende jaar. Dit kun je onderzoeken door te kijken naar jouw gezondheidssituatie en zorgbehoefte van voorgaande jaren, maar ook door te kijken naar wat je eventueel al weet over de zorgkosten die je gaat maken in het komende jaar. 

Tot slot is het goed om te weten dat verzekeraars zich van elkaar onderscheiden omdat ze zelf hun verzekeringsvoorwaarden mogen opstellen. Daarom raden we je aan om online meerdere verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken, om de verzekering te vinden met de voordeligste voorwaarden. 
Veel succes!