Checklist voor het kopen van een nieuwe of tweedehands auto 

Inhoudsopgave

Gefeliciteerd! Je gaat een nieuwe auto kopen. Maar ga je voor een nieuwe of tweedehands auto? En welke verzekeringen en documenten moet je regelen? Om je te helpen bij deze belangrijke aankoop, hebben we deze handige checklist samengesteld. Zo weet je precies waar je op moet letten en rijd je straks zorgeloos weg in je nieuwe bolide!

Bepaal je budget 

Voor je op zoek gaat naar een nieuwe auto is het slim om te bepalen hoeveel je maximaal wilt en kunt uitgeven. Denk niet alleen aan de aanschafprijs, maar ook aan bijkomende kosten zoals wegenbelasting, een autoverzekering en onderhoud. Bij een nieuwe auto heb je minder kans op onverwachte reparaties, maar de afschrijving is hoger. Een tweedehands auto is vaak voordeliger in aanschaf, maar kan meer onderhoud vergen. 

Nieuw of tweedehands? 

Een nieuwe auto heeft als voordeel dat hij fabrieksgarantie heeft en je hem helemaal naar wens kunt samenstellen. Daar staat tegenover dat hij snel in waarde daalt zodra je de showroom uitrijdt. Een tweedehands auto is meestal een stuk goedkoper en je hebt meer keuze in modellen, maar let goed op de staat van de auto. Vraag altijd naar de onderhoudshistorie en eventuele schade.  

Maak een proefrit

Of je nu een nieuwe of tweedehands auto koopt, een proefrit maken is belangrijk. Test hoe de auto rijdt, of alles goed functioneert en of hij comfortabel aanvoelt. Luister goed naar vreemde geluiden en controleer of de koppeling, remmen en versnellingsbak soepel werken. 

Controleer de papieren   

Bij een nieuwe auto ontvang je alle officiële papieren van de dealer. Bij een tweedehands auto is het belangrijk om de onderhoudsboekjes, het kentekenbewijs en de APK-historie te checken. Vraag bij twijfel altijd of een expert meekijkt, zodat je geen kat in de zak koopt. 

Welke verzekering past bij jouw keuze? 

Zodra je de auto op jouw naam zet, ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Maar welke dekking past het beste bij jouw situatie? Voor een splinternieuwe auto is een All-Risk autoverzekering van OHRA verstandig. Deze verzekering dekt ook schade door eigen schuld. 

Bij een jonge tweedehands auto kan een WA-Plus verzekering een goede keuze zijn. Met de WA-Plus van OHRA ben je beschermd tegen schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm. Bekijk de autoverzekeringen van OHRA en kies de verzekering die bij jou past. 

Onderhandelen over de prijs 

Of je nu bij een dealer of particulier koopt, onderhandelen kan je veel geld besparen. Zeker bij een tweedehands auto is er vaak ruimte om de prijs iets naar beneden te krijgen, vooral als je kleine gebreken of noodzakelijke reparaties ontdekt. Vraag altijd of er extra’s zoals winterbanden of een onderhoudsbeurt bij de prijs inbegrepen kunnen worden. 

De auto op naam zetten

Zodra je de deal hebt gesloten, moet de auto officieel op jouw naam komen te staan. Koop je bij een dealer? Dan regelen zij dit vaak voor je. Bij een particuliere aankoop moet je dit zelf doen bij een kentekenloket of online via de RDW. Vergeet niet het tenaamstellingsbewijs en de meldcode, die zijn nodig voor het afsluiten van je autoverzekering. 

Ga goed verzekerd de weg op!

Een goede verzekering is onmisbaar. De WA-Plus verzekering van OHRA biedt net dat beetje extra bescherming. De WA-Plus van OHRA biedt net dat beetje extra bescherming. Naast de verplichte dekking voor schade aan anderen, vergoedt deze verzekering ook schade door brand, storm, natuurgeweld, inbraak, diefstal, joyriding en ruitschade. Maar let op: als je zelf een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade aan je eigen auto niet vergoed. 

Met deze checklist ben je helemaal voorbereid op de aankoop van je auto. Veel rijplezier!