Lekker eten: wie houdt daar niet van? Waar sommige mensen te gehecht zijn aan de Nederlandse keuken om daar op vakantie van af te wijken, maken anderen het hun missie om de keuken van het vakantieland te leren kennen. Ieder land heeft natuurlijk een andere cultuur en daarbij komen ook andere gerechten kijken. Ben jij een echte ‘foody’ en ga je binnenkort naar Duitsland? Wij delen de beste Duitse gerechten met je.
Oktoberfest in München
Er gaan jaarlijks miljoenen mensen naar deze stad om het typisch Duitse Oktoberfest mee te maken. Er zijn namelijk meerdere grote brouwerijen in München. De bierliefhebber kan hier dus zijn geluk niet op. Het Oktoberfest vindt hier plaats van september tot oktober. Het is echt iets wat je sowieso één keer in je leven meegemaakt moet hebben. Het bier, het eten en de sfeer maken het tot een bijzonder evenement. Bovendien is de stad goed toegankelijk vanaf Nederland. Stap in de trein van het traject Amsterdam Munchen en beleef voor een dag of 2 de typische Duitse cultuur. En bij een biertje hoort natuurlijk ook een bratwurst of currywurst! Deze gerechten zijn niet helemaal exclusief, omdat je ze ook op sommige plekken in Nederland kunt eten, maar dat is niet te vergelijken. En ook hier kun je van genieten als je vegetariër of veganist bent. De Beiersen hebben vegetarische en veganistische opties van hun nationale gerecht inmiddels helemaal omarmd.
Schnitzel uit Wenen
Een klein uitstapje naar het buurland is zeker de moeite waard, als je de beste schnitzel wilt proeven. Dit stukje vlees vindt zijn oorsprong in de Oostenrijkse stad Wenen, en maakt daar tot op de dag van vandaag nog steeds deel uit van die cultuur. Het is dan ook een van de nationale gerechten van Oostenrijk. Het wordt gemaakt van kalfsvlees, maar als jouw voorkeur uitgaat naar varkensvlees, moet je in Duitsland zijn. Daar is het ook een erg bekend gerecht, met verschillende variaties. Zo heb je de bekende Wiener Schnitzel, gebaseerd op het origineel. Maar ook kennen ze daar de Jägerschnitzel en de Zigeunerschnitzel. Eet je liever geen vlees? Dan kun je terecht in Berlijn, waar ze volgens velen de beste veganistische schnitzel serveren.
De enige echte brezel
Wie kent ze niet? Het heerlijke stukje brood in de vorm van een krakeling. In Nederland liggen ze inmiddels ook in de supermarkt, maar deze tippen niet aan de verse brezel van de Duitse bakker. Warm, knapperig van buiten en wolkerig zacht aan de binnenkant. De korrels zeezout aan de buitenkant maken het af. Heerlijk als snack, in Duitsland gebruikelijk bij een Pilsner, maar ook goed als ontbijt. Leuk feitje: de brezel komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland. Daar waren ze er zó trots op, dat Duitse bakkers een embleem maakten van de brezel, en deze zelfs verwerkten in hun wapenschild. Inmiddels is de brezel niet meer weg te denken uit de Duitse cultuur.