De invloed van eten op ons humeur: waarom comfortfood écht werkt

De invloed van eten op ons humeur: waarom comfortfood écht werkt

Inhoudsopgave

Ken je dat? Je hebt een rotdag gehad en ineens voel je een grote behoefte aan chocolade, een bak mac ’n cheese of die perfecte friet met mayo? Dat is geen toeval! Onze hersenen worden namelijk blijer wanneer we bepaalde voedingsmiddelen eten. Comfortfood zit bomvol koolhydraten en vetten die je brein overspoelen met neurotransmitters die je beter laten voelen, zoals serotonine en dopamine. Eén hap van die warme appeltaart die precies zo smaakt als die van het recept van oma en je voelt de stress wegsmelten als sneeuw voor de zon. Je beeld je het dus niet in: je lichaam reageert écht op wat je eet.

Nostalgie op een bordje

Waarom smaakt die vette hap van de frituur horeca na een avondje stappen zó goed? Of waarom moet het per se dat ene merk chocopasta zijn en niet die goedkopere variant? Vaak heeft ons favoriete comfort food te maken met onze jeugd. De kroketten die je altijd at bij oma, de pannenkoeken die je moeder maakte, of de pizza die je deelde tijdens je eerste date. Ons favoriete eten heeft vaak te maken met goede herinneringen. Je hersenen maken connecties tussen de smaak en de fijne momenten uit je verleden, waardoor je je direct een beetje beter voelt.

Samenwerking tussen hersenen en darmflora 

Wist je dat je darmflora direct communiceert met je hersenen? Dit verklaart waarom bepaalde voedingsmiddelen zoals donkere chocolade of gefermenteerde producten letterlijk je stemming kunnen verbeteren. Je darmen produceren maar liefst 95% van alle serotonine in je lichaam. Dit is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je je blij voelt. Het is dus dezelfde stof waar antidepressiva op inwerken! Als je een week lang alleen maar energiedrankjes en magnetronmaaltijden naar binnen werkt, is het logisch dat je humeur een dipje krijgt. Omgekeerd kan een bord met de juiste comfortfoods je hersenen overspoelen met feel-good hormonen. 

Schuldig over comfortfood?

Comfortfood heeft een slechte reputatie gekregen als “guilty pleasure”, maar eigenlijk is er niets om je schuldig over te voelen. Je lichaam vraagt gewoon wat het nodig heeft. De truc zit hem in bewustzijn en balans. Luister naar je lichaam, geniet volop van die frikandel speciaal of dat stuk cheesecake. Het mooie is: als je bewust geniet van je comfortfood zonder schuldgevoel, heb je er vaak minder van nodig om tevreden te zijn. Je kunt ook experimenteren met gezondere versies van je favoriete troost maaltijden, zodat je wel gezond eten binnenkrijgt, maar je je ook weer goed voelt. Want uiteindelijk gaat het niet om perfect eten, maar om gelukkig zijn.