boodschappen

De juiste manier van boodschappen doen

Inhoudsopgave

Iedereen doet het: de boodschappen. De een gaat één keer in de week en haalt gelijk alle boodschappen voor de gehele week, terwijl een ander er voor kiest om iedere drie dagen te gaan. Maar wat is nu eigenlijk de juiste manier van boodschappen doen? Onderstaand vind je een aantal handige tips:

Noteer gedurende de week wat je hebt gemist

De meeste mensen maken hun eten voor de volgende werkdag alvast in de avond er voor klaar. Zo hoef je ‘s ochtends minder vroeg uit bed en kun je direct weg mocht je je verslapen hebben. Wel wordt in de ochtend het vlees wat in de avond wordt gegeten alvast uit de vriezer gehaald zodat het kan ontdooien. Wanneer je thuis komt hoef je alleen de overige ingrediënten er nog bij te pakken. Je had biefstuk met aardappelen en boontjes op het menu staan. Nu kom je thuis en zijn de boontjes op. Wat doe je nu? Schrijf het direct op het boodschappenlijstje zodat je het de volgende keer in huis hebt. Wat kun je nu doen? Kies voor een ander soort groenten wat er nog bij past zoals bloemkool.

Inventariseer voordat je naar de supermarkt gaat

Het bovenstaande lijstje breidt je uit met benodigdheden die niet meer voorradig zijn of over de datum. Je komt hier achter door voordat je boodschappen gaat doen te inventariseren. In de voorraadkast controleer je of er bijvoorbeeld nog voldoende rijst en paste in huis zijn. Daarnaast zijn kort houdbare producten ook erg belangrijk. Denk hierbij aan groente en fruit maar ook snijwaren voor op brood en sausjes. Ga na wat bijna over de datum is en noteer de benodigdheden.

Ga met een volle maag richting de supermarkt

Het klinkt misschien raar, maar wanneer je met een volle maag richting de supermarkt gaat, is de kans groot dat je minder onnodige en ongezonde producten aanschaft. Dit heeft een relatief simpele verklaring. Wanneer je trek hebt ga je, wanneer je in de supermarkt bent, vaak denken aan een vettige hap of een lekkere zak chips. Voorkom dit probleem en ga met een volle maag richting de supermarkt.

Koop voldoende groente en fruit

De meeste Nederlanders eten te weinig groente en fruit. Men wijdt het aan de prijzen van groente en fruit. Maar zijn deze ook echt te duur? Om wat kosten te besparen kun je slim boodschappen doen. Koop bijvoorbeeld groente en fruit die op dit moment in het seizoen zijn. Daarnaast kun je gerust een kropsla kopen in plaats van voorverpakte. Vaak zit er in een pakje voorverpakte sla minder sla dan op een krop, en betaal je ook nog eens meer.

Lees wat er op de etiketten staat

Goedkoop boodschappen doen wil niet zeggen dat je ook gezonde producten koopt. Vaak worden er namelijk allerlei conserveermiddelen en geur-, kleur en smaakstoffen toegevoegd. Deze stoffen zorgen er voor dat het beter smaakt en langer houdbaar blijft, maar vaak zijn deze stoffen niet goed voor je zijn.