De voordelen van modulair bouwen

De voordelen van modulair bouwen

Inhoudsopgave

Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor modulair bouwen gekozen. Dit is namelijk ideaal wanneer je snel en efficiënt een nieuwe woon- of werkruimte wilt realiseren. Zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bij traditionele bouwmethoden krijg je vaak te maken met lange doorlooptijden en onvoorziene kosten en vertragingen. Modulaire units worden grotendeels in een gecontroleerde omgeving gemaakt. Daardoor spelen factoren als weersomstandigheden nauwelijks een rol. De bouwkwaliteit is zeer consistent en het proces neemt relatief weinig tijd in beslag. Dit maakt de modulaire units zeer interessant voor projecten waarbij tijd een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van tijdelijke huisvesting of het uitbreiden van werkruimtes.

Een duurzame manier van bouwen

Snelheid en efficiëntie zijn natuurlijk belangrijk. Maar daarnaast speelt ook duurzaamheid tegenwoordig een belangrijke rol. Modulair bouwen is ook in dat opzicht een goede keuze. Het productieproces is namelijk veel minder belastend voor het milieu. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de units in een gecontroleerde omgeving gefabriceerd worden. Daardoor komt er relatief weinig afval vrij. Daarnaast is het makkelijker om restmateriaal opnieuw te gebruiken. Bovendien wordt bij modulair bouwen vaak ook veel aandacht besteed aan de energie-efficiëntie en recycling. Zo kiest men doorgaans voor goede isolatie en circulaire materialen. En vaak is het ook goed mogelijk om energiebesparende installaties te integreren.

Tal van mogelijkheden

Nog een belangrijk voordeel van modulair bouwen is dat je zeer flexibel bent in het ontwerp en de functionaliteit. De modulaire units kunnen worden aangepast op specifieke wensen. Daardoor kunnen ze voor tal van verschillende toepassingen worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan extra kantoorruimte, maar ook aan tijdelijke of zelfs permanente huisvesting. Modulaire bouw is goed af te stemmen op de actuele behoeften. Daarbij is het ook mogelijk om op een later moment nog op te schalen of juist kleiner te gaan.  En dat zonder ingrijpende aanpassingen. Met modulaire woonunits is het mogelijk om snel en efficiënt een comfortabele en functionele woning te realiseren. En als de behoeftes later nog veranderen, is de woonruimte daarop aan te passen.

Makkelijk om kosten te besparen op de langere termijn

In eerste instantie is de investering met modulair bouwen vaak te vergelijken met die van de traditionele bouw. Toch vallen de kosten op lange termijn vaak aanzienlijk lager uit. Dat komt onder meer door de efficiënte productiemethoden, de relatief korte bouwtijd en het lage energieverbruik. Het bouwproces vindt voor het grootste deel plaats in een gecontroleerde omgeving. Daardoor is de kans op fouten lager en zal het project ook minder snel vertraging oplopen. Bovendien zijn de onderhoudskosten op modulaire gebouwen vaak lager vanwege het materiaalgebruik. De materialen zijn specifiek geselecteerd op basis van kwaliteit en de mogelijkheid om ze later nog te recyclen. Dit alles kan modulair bouwen zeer aantrekkelijk maken.