Plintverwarming: misschien kende je het al, misschien nog niet. Plintverwarming wordt veel toegepast in de keuken, badkamer en onder de trap: op de plekken waar weinig ruimte voor een radiator is. De plintverwarming wordt dan ook geplaatst in de plint, waardoor en meer warmte in de ruimte kan komen. Hoe werkt plintverwarming? En wat zijn de voordelen ervan? We leggen het je uit.
Inhoudsopgave
Hoe werkt plintverwarming?
Als de plintverwarming aangesloten is op de cv-installatie in jouw woning dan kan er warm water door de warmtewisselaar gevoerd worden. De ventilator in de plintverwarming zuigt de koude lucht op en geeft dit aan de warmtewisselaar, waardoor er warme lucht uitgeblazen wordt. Het is dan ook zo dat plintverwarming niet wordt verwarmd door water uit de cv, maar door de wisseling van de lucht. Het verwarmingselement zorgt ervoor dat de lucht die wordt opgezogen wordt verwarmd.
Wat zijn de voordelen van plintverwarming?
Het grootste voordeel van plintverwarming is dat het een type verwarming is die reg weinig ruimte inneemt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld in je keuken de ruimte optimaal te benutten. De plintradiator verwarmt ook nog eens hartstikke snel. Het nadeel kan zijn dat je de ventilator hoort als de radiator aanstaat.
Wat voor soorten plintverwarming zijn er?
Er zijn vier verschillende soorten plintverwarming te krijgen. Het eerste model is cv-model plintverwarming: deze zit aangesloten op de cv-installatie. Hier heeft de plintverwarming wel 230 volt nodig om de ventilator te laten functioneren. Een ander type is het badkamermodel plintverwarming: met 12 volt kun je deze veilig aanzetten in een vochtige ruimte. Daarnaast heb je nog elektrische plintverwarming. Dit is een handige manier als je geen cv-installatie hebt of de cv-leidingen zitten niet in de buurt. Dit wordt ook wel een stand-alone model genoemd. Tot slot is er nog de combinatie-model plintverwarming. Hierin zit een een verwarmingselement, zodat je de ruimte kunt verwarmen op koudere zomerdagen als de cv-ketel uit staat.
Benieuwd of plintverwarmingen van toegevoegde waarde voor jouw woning kunnen zijn? Vraag dan altijd advies aan een expert, zodat er iemand kan meekijken naar jouw wensen en behoeftes.
Hoe werkt een Plintverwarming?
Plintverwarming werkt door middel van het verwarmen van lucht die onder een plint wordt geleid. De warmte wordt verspreid door de luchtstroom in de ruimte.
Wat is een plint radiator?
Een plint radiator is een type verwarmingselement dat zich bevindt in de plint van een kamer, vaak onder een raam of een deur.
Wat is een Kickspace verwarming?
Een Kickspace verwarming is een klein, opbouwend verwarmingselement dat vaak wordt gebruikt in kleine ruimtes zoals badkamers, keukens of halletjes.
Welke verwarming voor keuken?
Er zijn verschillende verwarmingsopties voor keukens, zoals plintverwarming, radiatoren, vloerverwarming en kickspace verwarming. Welke het meest geschikt is, hangt af van de grootte van de keuken, de gewenste warmte, en persoonlijke voorkeur.