Dit is hoe je jouw huis een stuk duurzamer kunt maken!

Dit is hoe je jouw huis een stuk duurzamer kunt maken!

Inhoudsopgave

In een tijd waarin duurzaamheid een hot topic is, zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun huis energiezuiniger te maken. Groene energie, minder energieverspilling en een hogere isolatie zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook je energierekening flink verlagen! Hier zijn enkele tips om je woning een stuk duurzamer te maken.

Zorg voor een goede vloerisolatie

Goede vloerisolatie is een van de eerste stappen naar een duurzaam huis. Veel warmte gaat namelijk verloren via de vloer, vooral in oudere huizen. Door de vloer beter te isoleren, kun je niet alleen flink besparen op je stookkosten, maar verhoog je ook het comfort van je woning. Je hoeft geen koude voeten meer te hebben in de winter! Materialen zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen) of PUR (polyurethaan) zijn perfecte isolatiematerialen voor je vloer. Het aanbrengen van vloerisolatie kan een klus zijn die je zelf uitvoert, maar soms is het beter om een professional in te schakelen voor het beste resultaat. Het is een investering die zichzelf vaak binnen een paar jaar terugverdient, echter is het wel handig te kijken naar vloerisolatie kosten voordat je hiermee gaat beginnen.

Laat je muren isoleren

Muurisolatie is een andere effectieve manier om energieverlies tegen te gaan. Een slecht geïsoleerde muur kan veel warmte naar buiten laten ontsnappen, wat betekent dat je veel meer moet stoken om je huis warm te houden. Dit kan eenvoudig verholpen worden door spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Spouwmuurisolatie is vooral effectief in huizen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, omdat deze meestal een spouw hebben maar geen isolatie. Het proces is redelijk snel en kan in een paar dagen gereed zijn. Houten muren of massieve muren kunnen nog steeds geïsoleerd worden door bijvoorbeeld isolatiepanelen aan de binnenkant te plaatsen. Dit verhoogt niet alleen je energie-efficiëntie, maar zorgt ook nog eens voor een aangenamer binnenklimaat!

Haal zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een van de meest zichtbare manieren om je huis duurzamer te maken. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en energieleveranciers. Met gemiddeld 12 tot 16 zonnepanelen kun je een groot deel van het energieverbruik van een huishouden dekken. Niet alleen verlaag je hiermee je energierekening, maar je draagt ook bij aan de reductie van CO2-uitstoot. Het plaatsen van zonnepanelen kan een prijzige onderneming zijn, maar de terugverdientijd is de afgelopen jaren aanzienlijk verkort door de stijgende energieprijzen en de mogelijkheid om de overgebleven stroom terug te verkopen aan het net. Bovendien gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee, wat het een langetermijninvestering maakt.

Mogelijkheid tot subsidies

Hoge kosten weerhouden veel mensen ervan om te investeren in duurzaamheid, maar er zijn tal van subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals subsidie voor isolatie! De overheid biedt verschillende subsidies aan voor energiebesparende maatregelen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Energiebespaarlening. Dit kan de initiële kosten aanzienlijk verlagen. Gemeenten en provincies hebben regelmatig hun eigen regelingen en subsidies, dus check altijd even wat er op lokaal niveau mogelijk is. Daarnaast zijn er vaak belastingvoordelen te behalen door te investeren in duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen of isolatie. Ook zijn er groene leningen die tegen lage rentepercentages aangeboden worden speciaal voor duurzame verbeteringen aan je huis.