Drie manieren om een lekkage te herkennen

Drie manieren om een lekkage te herkennen

Inhoudsopgave

Wanneer we denken aan lekkages, zien we al vlug een stortvloed aan water voor ons. Helaas kan een lekkage aardig lang onopgemerkt blijven, met alle gevolgen van dien, zoals waterschade. We leggen je graag uit hoe je een lekkage in huis op tijd kunt herkennen én oplossen! 

Daklekkages

Een veelvoorkomend probleem dat vaak onopgemerkt blijft is een lekkage aan het dak. Dit komt doordat het lang kan duren voordat het zichtbaar wordt. Zo zie je pas na enige tijd vochtplekken op de muur of het plafond en deze kunnen nog heel ver van de bron af zitten, ook. Daklekkages ontstaan doorgaans door slijtage van de dakbedekking, verstopte of versleten dakgoten en dakschade die ontspringt uit nalatig onderhoud of slecht weer. Vermoed je een daklekkage? Laat dan een dakdekker Eindhoven het dak controleren op eventuele scheuren, loszittende dakpannen, slijtage of andere dakschade; de professionele dakdekker kan het probleem gericht voor je opsporen en oplossen. Een daklekkage voorkom je in de toekomst door twee keer per jaar onderhoud uit te laten voeren, het dak schoon te maken en regelmatig te controleren. 

Vieze plekken en beestjes

We lieten het net al even vallen: vochtplekken zijn een indicator van een lekkage in huis. Ze zijn te herkennen aan donkere kringen en een gelige kleur. Vochtplekken ontstaan niet alleen bij daklekkages, maar ook door andere bronnen. Zo kunnen leidingen of radiatoren aan het lekken zijn of heb je het huis niet goed geventileerd nadat je het verwarmd hebt. Door slechte ventilatie of lekkages kun je allerlei problemen krijgen, zoals schimmels en ongedierte. Ook houtrot is een veelvoorkomend gevolg van lekkages en is daarom een goede aanwijzing. Heb je zilvervisjes in huis? Dan is het veel te vochtig binnen en dat kan betekenen dat je een lekkage hebt. Negeer deze beestjes dus niet en probeer te ontdekken waar ze vandaan komen; zo ben je er bij een eventuele lekkage op tijd bij. 

Gebruik je zintuigen

Een lekkage kun je niet alleen zien, maar ook ruiken: muffe geuren in huis wijzen op vocht en dat kan te herleiden zijn naar een lekkage. Zo is houtrot bijvoorbeeld niet alleen te herkennen aan barsten en het zweven van de vloer, maar ook aan een stoffige lucht.

Buiten een vervelende geur, kan een lekkage er ook voor zorgen dat je het benauwd hebt en het kan op je ogen slaan, waardoor je wazig ziet. Verder kan vocht in huis huidproblemen, zoals roodheid en jeuk veroorzaken. Samengevat: valt het je op dat er een bedompte lucht in huis hangt of heb je last van je ogen, longen of huid? Dan kun je te maken hebben met een lekkage. Probeer de bron op te sporen en pak het zo snel mogelijk aan om nare gevolgen zoals waterschade te voorkomen.