Een baby op komst: hoe bereid je je optimaal voor op de geboorte en eerste dagen?

Een baby op komst: hoe bereid je je optimaal voor op de geboorte en eerste dagen?

Inhoudsopgave

Hoera, je bent in verwachting van je eerste kind! Er breekt een spannende en bijzondere tijd aan waar je waarschijnlijk ontzettend naar uit kijkt. Misschien zijn jullie al volop bezig met het inrichten van de babykamer, of heb je al wat leuke kleertjes gekocht. We kunnen ons goed voorstellen dat je het prettig vindt om alles wat je nog moet regelen even op een rijtje te zien staan, zodat je optimaal bent voorbereid op de komst van je baby. Daarom lees je in dit blogartikel de belangrijkste dingen voor je babyuitzet en de voorbereiding, zodat je ontspannen naar de geboortedag kunt toewerken! 

Babyuitzet

Voor de eerste dagen na de geboorte is het belangrijk om alvast de essentiële spullen ruim op tijd in huis te hebben. Zorg er dus in elk geval voor dat je een maand van te voren een baby uitzetlijst maakt en deze spullen aanschaft. Hieronder zie je de meest onmisbare spullen die je vanaf je uitgerekende datum nodig hebt op een rijtje.

  • Wiegje of ledikant met een passend matras, 2 slaapzakken, 3 hoeslakens en 2 moltons
  • Genoeg newborn luiers en vochtige doekjes, pedaalemmer en luierzakjes 
  • Babybadje, baby badolie, 2 badcapes en zachte handdoeken 
  • Commode met een aankleedkussen en aankleedkussenhoezen 
  • 4 zuigflessen en voor de borstvoeding 2 voedingsbeha’s en zoogcompressen
  • Spuugdoekjes 

Babynamen verzinnen

Een ander leuk onderdeel van de voorpret tijdens de zwangerschapsperiode, is het verzinnen van een passende babynaam. Dit is dan ook een taak die je waarschijnlijk met veel aandacht, zorg en liefde wil uitvoeren, omdat je kind deze naam immers de rest van het leven zal dragen. Sommige ouders bepalen de meisjes- of jongensnamen pas op het moment dat ze hun kindje in handen hebben, maar er zijn ook ouders die de naam al ruim van te voren hebben bedacht.

Ook al doet iedereen het op zijn eigen manier, het geeft je als ouder veel rust om alvast op tijd een lijstje te maken met jullie favoriete jongens- en meisjesnamen. Doe ook uitgebreid onderzoek naar de namen. Heeft het woord een mooie, positieve betekenis, is de naam op iedere leeftijd geschikt, en wat is de vertaling? Check dit goed, zodat je volledig achter de keuze kunt staan! 

Babykleertjes

Toekomstige moeders hebben er vaak veel plezier in om van te voren schattige babykleertjes te shoppen. Voor pasgeboren baby’s is maat 50 tot 56 een geschikte maat. Kies voor bovenstukken met een overslag, zodat je de kleding niet over het hoofd van je baby hoeft aan te trekken, dit is prettiger voor pasgeboren baby’s. Hieronder zie je een lijstje met de kleertjes die je nodig zult hebben de eerste weken. 

  • 4 paar sokjes
  • 2 katoenen mutsjes
  • 6 rompertjes
  • 4 setjes van broekjes of leggings (je kunt ook broekjes kopen met sokjes eraan vast) en shirts/truien