Ga je een wijncursus volgen? Zo kun je je alvast een beetje voorbereiden!

Ga je een wijncursus volgen? Zo kun je je alvast een beetje voorbereiden!

Inhoudsopgave

Als je je onlangs hebt aangemeld voor een wijncursus om je wijnkennis te vergroten, is het handig om alvast op de hoogte te zijn van een aantal wijntermen die vaak worden gebruikt. Zo ben je al een beetje voorbereid en val je niet door de mand als je straks je eerste les hebt, en geen idee hebt wat bijvoorbeeld bedoeld wordt met de tannines, of de afdronk van de wijn. 

Wijn omschrijven

Een sommelier beschrijft wijnen met specifieke wijntermen die – als je je nog niet eerder in wijn hebt verdiept- waarschijnlijk geheel nieuw voor je zijn, en daarom bijna een beetje klinken als vage poëzie. Een zin zoals: ‘een ronde wijn met stevige tannines, een kruidig bouquet en een lange, zachte finale,’ kan dan bijvoorbeeld voor de beginnende wijndrinker allerlei vraagtekens oproepen. 

Daarom hebben we de betekenis van de termen uit deze zin voor je uitgelegd. Dit zijn veelvoorkomende begrippen in de wijnwereld. 

Rond 

Ga je in een wijnspeciaalzaak of online wijn kopen, dan zul je zien dat er in de beschrijving van de wijn regelmatig wordt gesproken van een mooie ‘ronde’ wijn. Hiermee wordt bedoeld dat de smaken van de wijn precies in balans zijn, en samen een fijn, zacht harmonieus geheel vormen. De wijn is dus niet te zuur of juist te zoet, maar de zuren, het bittertje, en de suikers vormen een fijn evenwicht, wat zorgt voor een aangenaam mondgevoel. 

Tannines

Een ander woord voor tannines is looizuren. Dit zijn de bestanddelen afkomstig van de pitten, steeltjes en schillen van de druif. De tannines geven de wijn structuur en smaak en zorgen voor een bittertje. Rode wijnen bevatten altijd in mindere of meerdere mate tannines.
Wijnen met veel stevige tannines hebben een stevige body, zijn genuanceerd, krachtig en geconcentreerd van smaak. Een wijn met weinig of geen tannines is juist zacht, licht en soepel, waardoor hij makkelijker te drinken is. 

Bouquet

Een bouquet doet je waarschijnlijk in eerste instantie denken aan een mooie bos bloemen. Met het bouquet van de wijn wordt bedoeld: de verschillende geurnuances die je herkent in een wijn. Zo kan een rosé wijn bijvoorbeeld een rijk bouquet bevatten van vers zomerfruit, en herken je in een rode wijn juist misschien een kruidig of peperig bouquet. Wijnkenners beschrijven die geuren van wijn ook wel eens als een wijn met een ‘kruidige neus’ of een wijn met kruidige aroma’s. 

Finale

Tot slot hoor je de term finale of afdronk ook vaak terugkomen als wijnen worden beschreven. De finale is de indruk die een wijn achterlaat in de mond. De finale kan bijvoorbeeld zacht, fruitig of stevig zijn. 

Wijnen met een lange finale hebben een nasmaak die nog lang aanwezig blijft na het doorslikken, vaak zijn dit de wat oudere, houtgerijpte wijnen. 

Veel succes gewenst bij de wijncursus!