Handige tips voor een vakantie met je baby

Handige tips voor een vakantie met je baby

Inhoudsopgave

Op vakantie gaan met een baby kan best een uitdaging zijn en van tevoren zorgen voor de nodige stress. Om zoveel mogelijk stress te voorkomen is een goede voorbereiding het halve werk, lees daarom de onderstaande tips om goed voorbereid met je baby op vakantie te gaan.

Wat voor soort vakantie?

Hoe je een vakantie met je baby voorbereid heeft ook te maken met het soort vakantie. Ga je backpacken in Thailand, naar de camping in Nederland of ga je op vliegvakantie naar een all inclusive hotel in Turkije? Elke soort vakantie heeft een andere voorbereiding nodig. Ga je met de auto op vakantie dan kun je bijvoorbeeld meer bagage meenemen dan wanneer je met het vliegtuig gaat.

Paspoort en identiteitskaart

Zorg dat je ruim voor vertrek een paspoort of identiteitskaart aanvraagt voor je baby, vooral rondom de vakantieperiode is het vaak druk bij de gemeente. Om naar het buitenland te reizen met je kleintje heb je een geldig reisdocument nodig voor hem of haar. Afhankelijk van het land waar je naar toe gaat weet je of je een identiteitskaart of paspoort nodig is.

Accommodatie en voorzieningen

Ga je een vakantie boeken naar een hotel, appartement of huisje dan is het handig om te weten of de accommodatie geschikt is voor baby’s. Zijn er bijvoorbeeld campingbedjes beschikbaar, is er een magnetron aanwezig om een flesje op te warmen en is er een koelkast voor eventuele babyhapjes? Let ook op of er een airco aanwezig is, vooral in een warm land is dit comfortabel en verduisterende gordijnen voor de slaapjes overdag zijn ook zeker geen overbodige luxe.

Je baby vervoeren

Op vakantie is het handig om een kinderwagen of buggy mee te nemen. Is je kleintje nog jonger dan 6 /7 maanden dan is een kinderwagen een onmisbaar item. Ook kun je eventueel overwegen om je baby mee te nemen in een draagzak. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je een kinderwagen of buggy gratis meenemen. Sommige compacte buggy’s mogen zelfs mee als handbagage, heel handig omdat je zo tot in het vliegtuig je baby comfortabel mee kunt nemen. Heb je op je reisbestemming een huurauto geboekt dan is het handig om een autostoel mee te nemen of nog handiger, eentje te huren. 

Voeding voor je baby

Geef je flesvoeding dan kun je voor onderweg een thermosfles met heet water meenemen, zo kun je altijd een flesje melk maken. Wanneer je melkpoeder in een goed afgesloten verpakking meeneemt is het lang houdbaar, je kunt daarom zonder problemen een aantal pakken kunstvoeding meenemen. In de meeste landen is kunstvoeding te koop, je kunt bij je eigen merk informeren of dat inderdaad het geval is en of het dezelfde samenstelling heeft. Ga je met het vliegtuig op vakantie zorg dan dat je altijd wat extra melkpoeder meeneemt in je handbagage voor het geval de koffers kwijtraken. 

Reisapotheek voor je baby

Het is aan te raden om een toilettas te maken voor je baby met daarin allerlei verzorgingsspullen, waaronder ook medicijnen. Wat je allemaal meeneemt in je reisapotheek voor je kleintje heeft ook te maken met de bestemming van je vakantie maar ook leeftijd, seizoen en eventuele aandoeningen van je kindje spelen een rol. Qua basisdingen heb je in ieder geval nodig: thermometer, alcohol (voor ontsmetten), luiercrème, kinderparacetamol (zetpil geschikt voor baby’s), ORS, baby neusspray, zonnebrandcrème, zalf tegen insectenbeten, Vitamine D, pleisters, steriele gaasjes en aftersun. 

Maak een paklijst

Omdat je voor een baby veel spullen mee moet nemen is het aan te raden om een paklijst te maken speciaal voor je kleintje. Door een lijst te maken met alles wat je nodig hebt voorkom je dat je belangrijke spullen vergeet zoals flesjes, speentjes, een lievelingsknuffel en belangrijke verzorgingsproducten die bijvoorbeeld lastig verkrijgbaar zijn in het buitenland.

Met een baby op vakantie gaan vraagt om iets meer voorbereiding maar wanneer je alles op tijd regelt kun je gaan genieten van een fijne vakantie. Mocht je toch iets vergeten zijn op je vakantiebestemming, gelukkig zijn er (bijna) overal op de wereld babyspullen te koop.