Hoe haal je het beste uit je werkdag?

Hoe haal je het beste uit je werkdag?

Inhoudsopgave

Het is moeilijk om de hele dag in volledige focus en concentratie te werken. Zeker als je je werkdagen op de verkeerde manier indeelt, of veel afleiding om je heen hebt. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je het meeste uit je werkdag haalt? Dit zijn slimme tips!

Goed eten en drinken

Vergeet jij tijdens je werkdag om goed te eten en drinken? Dat is funest voor je concentratievermogen. Je hebt eten en drinken namelijk nodig om je energiek te voelen. Begin de dag met een goede kop koffie, en geniet hier ook gedurende de werkdag nog een paar keer van. Dit houdt je in focus. Zet een smaakvol bakje, bijvoorbeeld van Lavazza koffie. Drink hiernaast voldoende water, om gehydrateerd te blijven. En kies voor gezond eten! Start met een stevig ontbijt, eet een lunch met groenten erbij en neem in je pauze een stuk fruit met wat noten. Daar haal je de energie uit die je nodig hebt. 

Begin met een planning

Het is raadzaam om precies op een rijtje te hebben wat je die dag moet afronden. Zo kun je namelijk doelgericht aan de slag gaan. Ontbreekt er een planning? Dan heb je een minder sterk doel voor je werkdag en kun je je zelfs onrustig voelen. Begin de dag dus met het maken van een planning, waarbij je specifieke to do’s opschrijft. Hier kun je gedurende de werkdag steeds weer op terugvallen, waarbij je precies weet wat de volgende taak is. Het maakt ook nog eens dat je minder snel de neiging hebt om maar wat te gaan lummelen.

Voldoende pauzemomenten

De hele dag keihard doorwerken zonder even te stoppen? Dat is geen goed idee. Zelfs niet als je een bepaalde deadline moet halen. Je vraagt zo namelijk veel van je cognitieve vermogen. Neem liever regelmatig een pauzemomentje: als is het maar een kort momentje. Zo ga je weer even voor een reset, om vervolgens met frisse energie door te kunnen. Wat het best werkt? Kies voor een andere omgeving in je pauzemoment. Loop een rondje door je woning of het bedrijfspand. Of maak zelfs buiten een klein ommetje: frisse lucht doet je pas echt goed! Maak een praatje met een collega, waarbij het niet over werkgerelateerde thema’s gaat. Zo’n sociaal moment kan namelijk ook bijdragen aan je productiviteit.

Creatieve momenten


Creativiteit houdt je brein actief. Zorg daarom dat je creatieve momenten inlast in je werkdag. Moet je een lange, repetitieve taak uitvoeren? Daar raak je al gauw op uitgekeken. Misschien kun je hier steeds kort aan werken. Of maak deze taak creatiever, door te werken met unieke oplossingen. Je bezighouden met grotere, diepgaandere vraagstukken helpt ook om creativiteit te stimuleren. Probeer dit in je werkzaamheden te verwerken.

Afleiding voorkomen

Ben je snel afgeleid tijdens je werkdag? Je bent niet de enige! Je mailbox gaat vaak af, je krijgt berichtjes binnen op je telefoon. Als het even kan, is het slim om deze notificaties te dimmen. Je kunt soms echt wel even een half uur wachten met een mail beantwoorden – bewaar die focusmodus!