Hoe houd ik mijn smartwatchbandje mooi?

Hoe houd ik mijn smartwatchbandje mooi?

Inhoudsopgave

Wie goed voor gadgets en accessoires zorgt, beleeft er extra lang plezier aan. Zo zit dat ook met een smartwatch en het bijbehorende bandje: een geliefd accessoire. Benieuwd naar de beste onderhoudstips? Lees gauw verder.

Kwalitatief smartwatchbandje

We beginnen bij het begin: de kwaliteit van het smartwatchbandje. Haal goede smartwatchbanden in huis, om er al langer mee te kunnen doen. Zo moet het materiaal stevig zijn, moet de sluiting tegen een stootje kunnen en moet het bandje verschillende weersomstandigheden kunnen doorstaan. Let er verder op dat je het juiste type bandje kiest, passend bij de smartwatch. Apple Watch bandjes zijn geliefd – én meestal van een uitstekende kwaliteit. Daar kun je dus op bouwen.

Bandje laten ‘luchten’

Er kunnen nare geurtjes ontstaan als je je smartwatchbandje niet goed laat ‘luchten’. Het is eigenlijk net als een kledingstuk: hierbij is het ook prettig om het af en toe even uit te hangen. Draag het bandje in ieder geval niet dag en nacht. Doe het bijvoorbeeld af als je gaat slapen. Vouw het bandje daarbij niet op, maar leg het uitgerekt neer, evenals op de kop. Zo kan de verse lucht er goed bij komen om de draagbeurt van het bandje weer te herstellen. De lucht moet terechtkomen bij het deel dat normaal tegen je huid aan zit.

Smartwatchbandje droog houden

Is je smartwatchbandje nat geworden? Maak ‘m dan idealiter zo snel mogelijk weer droog. Met name bij leren bandjes is dit belangrijk, omdat het leer anders gauw kan beschadigen. Maar ook een metalen of siliconen smartwatchbandje kun je beter laten drogen – of je nu door een regenbui bent gelopen of het bandje nat is geworden bij het sporten. Droog het bandje met een stukje keukenpapier of met een schone handdoek, en laat het bandje vervolgens luchten (zoals we in de bovenstaande tip beschreven). 

Schoonhouden van het bandje

Je ontkomt er niet aan: na verloop van tijd is het smartwatchbandje vies geworden. Er kan bijvoorbeeld aanslag op ontstaan of vuil blijven hangen. Gelukkig is dat geen punt, want je kunt de meeste bandjes eenvoudig schoonmaken. Zeker een siliconen bandje is gauw weer als nieuw! Bij metaal en leer moet je iets harder boenen. Gebruik in ieder geval geen hardnekkig schoonmaakmiddel, want dit kan het bandje beschadigen. Gewoon wat lauwwarm water is soms al voldoende: maak een stukje keukenpapier of een handdoek nat, en wrijf het vuil eraf. Lukt dat niet direct? Dan kun je er een beetje zeep, afwasmiddel of allesreiniger bij gebruiken. Zorg wel dat je de restjes van het schoonmaakmiddel vervolgens verwijdert, zodat dit niet in contact komt met de huid. Om er beter bij te kunnen, is het een idee om een kwastjes of een tandenborstel te gebruiken. Wil je net wat harder schuren? Gebruik dan een sponsje – maar let ook hier weer op dat je niet te hard boent.

Onderhoudscrème voor het smartwatchbandje

De laatste tip geldt voor leren smartwatchbandjes: smeer deze in met een voedende crème, wanneer het materiaal wat lijkt te slijten. Leer is hier namelijk erg gevoelig voor, zeker als het veelvuldig wordt gedragen. Zoals je leren schoenen, tassen en jassen verzorgt met een crème, kun je dat dus ook doen bij je bandje!