Hoe je je vloer perfect egaliseert

Inhoudsopgave

Een egale vloer is de basis voor een perfecte vloerafwerking. Het egaliseren van je vloer zorgt ervoor dat oneffenheden worden weggewerkt en dat je vloer klaar is voor de volgende stap, zoals het leggen van vloerbedekking, tegels of laminaat. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om zelf je vloer te egaliseren.

Wist je dat je allerlei soorten vloeren kunt egaliseren. Zo kun je een houten vloer egaliseren, of een vloer van beton of tegels.

Waarom vloer egaliseren?

Het egaliseren van de vloer is een essentiële stap bij het leggen van een nieuwe vloer. Wanneer je vloer niet egaal is, kunnen er problemen ontstaat bij het leggen van vloerbedekking, zoals bobbels, scheuren of losse stukken. Door je vloer te egaliseren zorg je ervoor dat de ondergrond mooi vlak is en dat je nieuwe vloer strak gelegd kan worden.

Hoe ga je te werk?

Voordat je begint met het egaliseren van je vloer, is het belangrijk om de ondergrond goed te inspecteren. Verwijder eventuele loszittende stukken vloerbedekking en maak de vloer goed schoon. Vervolgens kun je beginnen met het aanbrengen van de egalisatiemortel. Zorg ervoor dat je de egalisatiemortel gelijkmatig verdeelt over de vloer en werk vanuit het midden naar de randen toe. Gebruik een spaan om de egalisatiemortel egaal te verdelen en eventuele luchtbellen te verwijderen. Laat de egalisatiemortel vervolgens goed uitharden voordat je de nieuwe vloer gaat leggen.

Welke materialen heb je nodig?

Voor het egaliseren van je vloer heb je een aantal materialen nodig, zoals egalisatiemortel, een emmer, water en een mixer. Daarnaast is het handig om een lange lat en waterpas te gebruiken om te controleren of je vloer echt egaal is. Vergeet ook niet om jezelf goed te beschermen tegen stof en chemische dampen, door het dragen van een mondkapje, handschoenen en beschermende kleding.

Wanneer schakel je een professional in?

Als je twijfelt over je eigen kunnen of als je vloer een complexe ondergrond heeft, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een ervaren vakman kan de vloer snel en vakkundig egaliseren, waardoor je zeker weet dat de ondergrond perfect vlak is voor het leggen van je nieuwe vloer. Daarnaast bespaar je jezelf de moeite van het zelf aanbrengen van egalisatiemortel en kun je direct door met het leggen van je nieuwe vloer.

Conclusie

Het egaliseren van je vloer is een belangrijke stap bij het renoveren of leggen van een nieuwe vloer. Door je vloer goed te egaliseren, zorg je voor een strakke en egale ondergrond waarop je nieuwe vloer perfect gelegd kan worden. Of je nu zelf aan de slag gaat of een professional inschakelt, zorg ervoor dat je vloer goed geëgaliseerd wordt voor het beste resultaat.