Hoe onderhoud je je zweefparasol het best?

Hoe onderhoud je je zweefparasol het best?

Inhoudsopgave

Als de winter in aantocht is, is het tijd om de zomerse terrasmeubels in te pakken tot volgend seizoen. Hoewel we er vaak aan denken om de grote spullen zoals stoelen en tafels te beschermen met hoezen voor tuinmeubelen, worden andere spullen, zoals je zweefparasol, vaak vergeten. Een verwaarloosde zweefparasol kan een beschadigde parasol zijn vol schimmel, meeldauw of mechanische problemen zodra de lente aanbreekt. Volg deze stappen om er zeker van te zijn dat je tuinparasol klaar is om je koel te houden in de schaduw.

Maak je tuinparasol schoon

Je zweefparasol heeft tijdens het terrasseizoen mogelijk vuil en stof verzameld, dus dit is het moment om alles schoon te maken. Veeg vuil, bladeren, takjes en ander vuil dat zich aan de stof heeft gehecht, voorzichtig weg. Haal vervolgens de tuinparasol van de standaard en leg hem open op zijn kant. Was het volledige stuk grondig in delen met warm zeepsop. Je zult zien dat het vuil begint weg te smelten.

Zorg dat je tuinparasol droog is

Na het wassen moet je parasol er weer als nieuw uitzien! Veeg het nu voorzichtig af en laat het open staan ​​om volledig te drogen. Je parasol meteen opbergen kan leiden tot vochtophoping die de stof kan vernietigen en een onaangename geur kan veroorzaken als de paraplu weer open is. Een milde, zonnige dag is een goed moment om de stof te laten drogen. Als je geen bijzonder zonnige dag krijgt, kun je ook proberen wat warmte van een föhn toe te voegen om ervoor te zorgen dat alles droog is. 

Berg de tuinparasol op

Als alles schoon en droog is kun je de parasol opbergen. Net zoals meubels vaak worden geleverd met hoezen voor tuinmeubelen, hebben vrijdragende parasols soms hun eigen hoezen. Als je zweefparasol een hoes heeft die er speciaal voor is aangebracht, maak deze dan stevig vast in de hoes. Als het om wat voor reden dan ook geen hoes heeft, wikkel de parasol dan stevig in een groot vel plastic. Het plastic moet groter zijn dan de paraplu. Zodra de hoes goed vastzit, plak je de zijkanten vast om hem op zijn plaats te houden. Het plastic helpt de stof tijdens de winter te beschermen tegen schimmel en meeldauw en houdt de armen van de paraplu op hun plaats. Als er zelfs maar één deel van een object blijft haken, kan je parasol buigen of breken.

Waar opbergen?

Zoek een locatie die tijdens de wintermaanden droog is, zoals een beveiligde garage, kelder of zolder. Zorg ervoor dat je plaatsen vermijdt waar vocht en nat weer naar binnen kunnen sluipen zonder dat je het weet. Zo heb je in het begin van de lente weer een tuinparasol voor een gezellige tuin.