Mensen die een dagje ouder worden vergelijken zichzelf soms voor de grap met wijn, en zeggen dat ze net zoals wijn er alleen maar beter op worden met de leeftijd. Maar verbetert de kwaliteit van wijn altijd als je een aantal jaren wacht? Helaas gaat die vlieger bij wijn in de meeste gevallen toch niet op. De leeftijd waarop de wijn het best gedronken kan worden is variabel, maar de meeste wijnen kun je het beste jong of binnen een aantal jaar drinken.
Welke wijn kun je wel lang bewaren, en hoe herken je het verschil tussen een jonge en een oudere wijn? Je leest het in dit blogartikel!
Wijnen met bewaarpotentieel
Waar een rosé over het algemeen juist geschikt is om jong te drinken, kan een Tempranillo of Rioja wel tot drie jaar lang goed blijven. Wil je een wijn jarenlang bewaren, dan moet je zeker weten dat je met een zeer kwalitatieve wijn te maken hebt. De wijnen met een interessant bewaarpotentieel worden ook wel bewaarwijnen genoemd. Slechts een kleine selectie wijnen zijn bewaarwijnen en zullen er beter op worden als je ze langer dan drie jaar weglegt. Hierbij gaat het om kwaliteitswijnen met een hoog percentage aan tannines. Dit zijn natuurlijke bestanddelen die zorgen voor de smaak en structuur van de wijn, maar ook voor de conservering.
Het bewaarpotentieel van witte wijn en rosé
Jonge witte wijnen
Witte wijnen en rosé’s die jong zijn herken je aan een licht en fruitig karakter met frisse zuren en aan een lichte, groenige of zelfs transparante kleur. Over het algemeen zijn jonge wijnen vrij toegankelijk en niet al te uitgesproken van smaak. Witte wijnen die vaak jong gedronken worden, zijn bijvoorbeeld soorten als Sauvignon Blanc of Verdejo. Deze kun je meestal niet langer dan een jaar bewaren. Ook andere wijnen zoals rosé, Riesling of Gewurztraminer komen meestal het best tot hun recht als je deze jong drinkt.
Witte bewaarwijnen
Volle witte wijnsoorten zoals Chardonnay met houtrijping, of een zoete dessertwijn zoals Sauternes of Semillon zijn wel geschikt om 3 tot 10 jaar te laten rijpen, en kunnen in de loop der jaren mooie verfijnde aroma’s ontwikkelen.
Het bewaarpotentieel van rode wijn
Jonge rode wijnen
De meeste rode wijnen zijn tot drie jaar goed. Een jonge rode wijn herken je aan een lichtrode kleur, een soepele smaak en structuur, en een wat hogere zuurgraad. Rode wijnsoorten die je het beste jong kunt drinken, zijn de lichtere soorten zoals Merlot, Pinot Noir of Beaujolais. Deze soorten bevatten weinig tannines, en hebben een korte finale.
Rode bewaarwijnen
De wijnsoorten die wel geschikt zijn om jarenlang weg te leggen, herken je juist aan een lange, intense finale en een stevige structuur. Dit zijn bijvoorbeeld klassieke wijnen uit de Bordeaux of Bourgogne.