Hoe steek je de open haard veilig aan?

Hoe steek je de open haard veilig aan?

Inhoudsopgave

Moet je voor het eerst de open haard of kachel aansteken? Het is vooral belangrijk om dit veilig te doen, zodat je geen gevaarlijke situatie creëert. Er zijn een aantal zaken die hierbij belangrijk zijn. Dit begint bij het juiste brandhout kopen. Wij geven je een aantal tips, zodat je veilig en goed je open haard of kachel kunt aansteken.

Kies het juiste aantal houtblokken

Je begint bij het kiezen van de juiste houtsoort: elzenhout brandt snel, terwijl eikenhout traag opbrandt. Berkenhout is gemakkelijker aan te steken, maar beukenhout steekt minder makkelijk aan. Afhankelijk van de houtsoort en de grootte van de houtblokken, heb je meer of minder blokken nodig. Ook de grootte van je kachel of haard, en hoe lang je de kachel of haard wilt gebruiken, zijn belangrijke factoren. In de houtkachel of open haard leg je de blokken met aanmaakhoutjes erop. Daartussen plaats je ook aanmaakblokjes, zodat je het hout goed aan kunt steken.

De Zwitserse methode

De Zwitserse methode is een bekende methode om de haard of kachel aan te steken. Hierbij worden de houtblokken en aanmaakhoutjes kruislings geplaatst en steek je de houtstapel aan de bovenkant aan. Mensen steken vaak de houtstapel aan de onderkant aan, maar bij de Zwitserse methode wordt er dus “omgekeerd” gestookt. De Zwitserse methode heeft veel voordelen voor je omgeving. Je hebt bijvoorbeeld 50% minder uitstoot, als je je kachel of haard stookt met de Zwitserse methode en dit op de juiste manier doet. Daarnaast vindt er vanaf het begin een bijna volledige verbranding plaats. Ook is het rookkanaal sneller op temperatuur en de trek in het rookkanaal wordt bevorderd. Minder roetaanslag is een ander voordeel dat bij deze stookmethode komt kijken.

Wat verder belangrijk is voor veiligheid

Nu je weet op welke manier je het beste kunt stoken, zijn er nog een aantal belangrijke tips die je zeker niet mag vergeten. Het kan levensgevaarlijk zijn om brandbare vloeistoffen te gebruiken, zoals spiritus, wanneer je het hout aan wilt steken. Hierdoor kunnen namelijk steekvlammen ontstaan en dit is enorm gevaarlijk. Het is ook belangrijk om hout te gebruiken dat niet behandeld of geverfd is, want dan komen er bij de verbranding schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jou en je omgeving. Zorg ook voor voldoende frisse lucht, wanneer je de kachel of haard binnen gebruikt.