Mini tuintjes

Mini tuintjes

Inhoudsopgave

Ook wel eens jaloers op vrienden die groenten uit eigen tuin of van eigen balkon eten? En ben je zelf niet gezegend met een buitenruimte, of groene vingers? Of zie je het niet zitten om dag in dag uit in de aarde te wroeten voor drie wortels en een kropje sla? Niet getreurd. Tuinieren wordt namelijk een fluitje van een cent met deze minituintjes. Makkelijk, snel, creatief, en nog smakelijk ook. En leuk om cadeau te doen!

Wat heb je nodig?

1. Kleine schaaltjes, liefst niet te diep. Dit kan echt van alles zijn: vinger of ander kleine kommetjes, waxinelichthouders, wijn en cocktailglazen of zelfs (met Pasen) eierdopjes! Misschien heb je nog ongebruikt servies dat je nu een mooie functie kunt geven. Gekleurd glas is erg leuk om te gebruiken, maar wit glas of porselein kan ook prima.

2. Watten: geen schijfjes, maar van die grote dotten. De supermarkt of drogist heeft ze vaak goedkoop liggen (wordt ookwel zigzag watten genoemd).

3. Zakjes kiemgroenten: denk aan tuinkers, rucola, alfalfa, brocco-cress of radijs. Tuincentra en sommige (kook)winkels (zoals Dille en Kamille) hebben altijd wel een paar soorten in het assortiment.

Aangezien dit jouw creatieve tuintje is kun je ook denken aan het volgende: strikjes of linten om de glazen/kommen te versieren, gekleurde steentjes om onderin wat diepere glazen te leggen (vooral leuk bij wit glas)

Hoe doe je het?

Neem een pluk watten en leg deze in het schaaltje (of de schaaltjes als je meerdere tuintjes maakt). Doordrenk de watten met water. Strooi voorzichtig wat kiemzaadjes op de watten. Zorg dat ze een beetje verspreid liggen (dus niet op elkaar). Je kunt de tuintjes het beste op een plaats met veel licht zetten.

Mini tuintjes

En dan?

Eh… wachten. Een van de leukste dingen aan een minituintje is dat je het bijna letterlijk voor je neus ziet groeien, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Zelfs als je niets hebt met ‘al wat groeit en bloeit’, geeft dit toch wel een kleine kick. En het is een leuk gezicht! Een paar uur nadat je de zaadjes hebt ‘geplant’ zie je dat sommige zaadjes (afhankelijk van de soort) een mooi vliesje om zich heen creëren. Al na één dag beginnen de eerste zaadjes te kiemen. Ze ‘scheuren’ open en de kiemgroente schiet omhoog.

Na zo’n 5 dagen zijn de kiemen hoog genoeg om te eten. Lekker! Neem een schaartje en knip de groenten uit je tuintje. Heerlijk voor door de salade of als extra garnituur op een broodje humus of roomkaas. Door de mooie glazen en kommetjes staat het ook nog heel decoratief op een ontbijt of lunch tafel. Nodig vooral veel ‘groene’ vrienden uit om van de oogst te genieten. Of doe ze een tuintje cadeau. Kun je ook eens opscheppen over groenten uit eigen tuin!