Onderhoudstips om jouw fietsaccu in perfecte conditie te houden in de winter

Onderhoudstips om jouw fietsaccu in perfecte conditie te houden in de winter

Inhoudsopgave

In de winter wordt er doorgaans minder gebruik gemaakt van de e-bike, vanwege de koude temperatuur en grotere kans op neerslag. Door recreatieve fietsers wordt de fiets in de schuur gezet en hier een aantal maanden niet uitgehaald. Fietsers die de e-bike wel gebruiken merken dat de accu minder goed presteert en er minder kilometers mee gefietst kunnen worden. Hoe komt dit? En is het slecht om de accu in de wintermaanden niet te gebruiken?

De batterijcellen in de e-bike accu zijn kwetsbaar en kunnen in de winter niet dezelfde prestaties leveren als in de zomer. De buitentemperatuur zorgt ervoor dat er meer interne weerstand optreedt en de cellen niet de volledige capaciteit kunnen leveren. Dit zorgt er dus voor dat er minder kilometers gefietst kunnen worden met een volle accu. De actieradius kan tot wel een kwart dalen in wintermaanden. Dit is vervelend, maar wordt vanzelf opgelost op het moment dat de temperatuur weer stijgt. Tip: gebruik een beschermhoes om de accu tegen de kou te beschermen.

Voor de fietsers die de accu in de winter niet gebruiken zijn er een aantal aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. Met de volgende tips overleeft jouw fietsaccu de wintermaanden:

  • Leg de accu met een percentage van ongeveer 80% weg. Het (bijna) leeg wegleggen van de accu kan zorgen voor een diepteontlading met onherstelbare schade aan de energiecellen. Een nieuwe accu kopen of de fietsaccu reviseren is dan nog de enige oplossing.
  • Laad minimaal eens per maand bij. De fietsaccu loopt namelijk ook leeg als deze niet wordt gebruikt, met risico op een diepteontlading.
  • Leg de accu niet continu aan de lader, dit is niet nodig.
  • Bewaar de accu binnen in bijvoorbeeld een schuur op kamertemperatuur. Zorg er daarbij ook voor dat de accu op een droge opslagplek wordt gelegd. Het is belangrijk dat deze niet buiten in de regen of kou staat.

Met deze tips kun je jouw fietsaccu zonder problemen in het voorjaar weer gebruiken voor een lange fietstocht in een aangename temperatuur!