Op tijd nadenken over jouw uitvaart: dit kun je nu al doen

Op tijd nadenken over jouw uitvaart: dit kun je nu al doen

Inhoudsopgave

Het levenseinde is een gevoelig onderwerp voor velen. Het brengt onzekerheid en verdriet met zich mee. Daarom is het fijner en makkelijker om er zo min mogelijk over na te denken. Toch kan het juist ook erg rustgevend zijn om er even bij stil te staan. Op deze manier geef je jezelf de ruimte om na te denken over je wensen na het levenseinde. Het kan je rust bieden dat je er zeker van bent dat alles goed komt wanneer jij er niet meer bent. In dit artikel gaan wij je meenemen in de verschillende zaken die je kunt overwegen en regelen, ook wanneer je eigenlijk nog helemaal niet bezig bent met je eigen levenseinde.

Laat je verzekeren

Je kunt ervoor kiezen om je te laten verzekeren. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die ieder hun eigen voordelen hebben. Je uitvaart verzekeren is één van de mogelijkheden. Een uitvaart is erg prijzig. De kosten van een simpele uitvaart kunnen gemakkelijk oplopen tot € 7.500 als je kiest voor een crematie en € 9.500 als je begraven wilt worden. Op het moment dat je komt te overlijden en niet over die geldsom beschikt, zullen je nabestaanden zelf voor de uitvaart moeten betalen. Een uitvaartverzekering kan dan uitkomst bieden. Je kunt een polis afsluiten vanaf een paar euro in de maand. Dit bedrag is extra laag als je jong en gezond bent. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je familie niet zelf voor de uitvaart hoeft te betalen. Daarnaast worden de nabestaanden van een verzekerde in sommige gevallen ook ondersteund bij het regelen van de uitvaart. Ook dat kan een geruststellend gevoel geven.

De juiste verzekering kiezen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je dus erg veel rust bieden. Het is echter wel fijn als je weet welke verzekering het beste op jouw persoonlijke situatie en wensen aansluit, want er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een natura, kapitaal-, of koopsomverzekering. Op het moment dat je een natura uitvaartverzekering afsluit, verzeker je producten en diensten, geen geldbedrag. Dit betekent dat je de producten die je bij een uitvaart nodig hebt, zult ontvangen. Ook zijn de bijbehorende diensten verzekerd. Met een uitvaart kapitaalverzekering laat je een geldbedrag verzekeren. Dit geldbedrag wordt, nadat je bent overleden, aan je nabestaanden geschonken. Zij kunnen hier zelf de uitvaart mee regelen. Je kunt ook nog kiezen voor een koopsomverzekering. Hierbij kun je eenmalig een bedrag storten, dit heet de koopsomstorting. Vervolgens ben je verzekerd van een geldbedrag. Dit wordt beschikbaar gesteld aan je nabestaanden na jouw overlijden.  

Denk na over de inhoud van je uitvaart

Een uitvaart is heel persoonlijk. Het is het moment waarop jouw nabestaanden de kans krijgen om jouw leven te herdenken en te vieren. Je kunt ervoor kiezen om de invulling van je uitvaart volledig in de handen van je nabestaanden te leggen. Het kan echter ook goed zo zijn dat je bepaalde wensen hebt waarvan je graag wilt dat deze nageleefd worden. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een bepaald lied of een locatie. Denk er ook over na of je liever begraven of gecremeerd wil worden. Leg deze wensen vast in een verklaring. Dit kun je zelf doen of met behulp van een notaris. Zorg wel dat je nabestaanden de notaris in kwestie weten te bereiken.