Russisch Paasbrood

Russisch Paasbrood

Inhoudsopgave

Het recept voor Anastasia’s paasbrood kun je hier in het Engels lezen, wij hebben ervoor gekozen om het Nederlandstalige recept van Ineke te plaatsen (Wiebaktmee) – deze link is het meer dan waard om ook eens te bekijken als je van bakken houdt!

Ingrediënten

(voor 1 grote of 2 kleinere koelitsj-en)

Deeg

500 gram bloem of gebuild meel
20 gram gist (4%)
7, 5 gram zout (1,5%)
circa 150 ml melk (afhankelijk van eigrootte)
2 eieren
100 gram boter (20%)
50 ml vloeibare honing (10%)

Vulling
10 kardemonzaaddozen
raspel van 1 biocitroen en 1 biosinaasappel
100 gram rozijnen
100 gram abrikozen (in stukjes gesneden)
50 gram blanke amandelen (in stukjes gesneden)
(of 250 gram  zuidvruchten, noten naar keuze)

Garnering
ei
amandelen
Eventueel gesmolten chocolade of cake frosting (red.)

Werkwijze

1.vorige avond: meng 250 gram bloem en 10 gram gist en  150 ml lauwe melk goed dooreen, zet in een kom bij – nachtelijke – kamertemperatuur; voeg dit gistende voordeeg de volgende morgen toe aan het deeg en volg verder de beschrijving

Bakdag

2.Bereid de vulling voor: rasp de sinaasappel en de citroen, snijd de abrikozen in stukjes, snijd de amandelen in stukjes, plet de kardemonzaaddozen en haal de zwarte pitjes er uit; verplet deze.

3.Maak een mengsel van meel, gist, (eventueel voordeeg), zout, ei, honing en boter. Voeg net zoveel melk toe als nodig is om een nattig deeg te verkrijgen. (Wie voordeeg gebruikt, voegt nauwelijks melk toe; dat zit namelijk al in het voordeeg.) Kieper het mengsel op het aanrecht en kneed een nattig deel. Het zal plakkerig aanvoelen, zowel door de honing als doordat het een nattig deegje is.)
Werk dan de vruchten door het deeg. Voeg eventueel nog wat lauwe melk toe als u denkt: deze droge vruchten onttrekken teveel vocht aan het deeg. Flink nattige bedoening dus; geeft niks; dit deeg heeft later namelijk steun van de broodvorm.

4.Doe het deeg terug in de kom; doe een doek over de kom; laat het deeg gedurende enkele uren rusten. Het moet flink gerezen zijn.

5. Prepareer een rond hoog blik. (In mijn geval twee ringen van de springvorm op een andere springvorm en op een metalen bakje; dit geheel beleggen en bekleden met bakpapier.) Een hogere bakvorm mag ook; de koelitsj mag wel drie keer zo hoog als breed zijn.

6.Maak een rond brood van het deeg, drapeer dit in het broodblik.
Geef de gevormde koelitsj 60-90 minuten narijs. Hij moet flink gerezen zijn.
Als het bakpapier te hoog is: knip hier en daar in en vouw het naar buiten; het deeg moet vlak onder de vouw eindigen.

7. Bak het Russische Paasbrood in voorverwarmde oven van 165° (hete lucht oven 150°) gedurende 45 – 60 minuten (afhankelijk van de grootte van het brood.) Haal het brood dan uit blik en bakpapier en zet het nog 10-15 minuten in de oven. Zo wordt de korst rondom steviger.