Schrijver worden: dit heb je ervoor nodig

Schrijver worden: dit heb je ervoor nodig

Inhoudsopgave

Exacte cijfers zijn er niet bekend, maar je mag er gerust van uitgaan dat je niet de enige bent die schrijver wil worden. Stiekem dromen heel wat mensen ervan hun eigen boek in de winkel te zien liggen. De schattingen lopen uiteen van 1 op de 5 tot de helft. Het slechte nieuws is dat het niet eenvoudig is om uitgegeven te worden. Het goede nieuws is dat iedereen schrijver kan worden. Dat je er maar weinig voor nodig hebt, lees je in dit artikel.

Een printer

Dit is niet flauw bedoeld. Aangezien bijna iedereen tegenwoordig een laptop of tablet gebruikt om te schrijven, is een printer onmisbaar. En wel hierom. Een van de belangrijkste onderdelen van het schrijven is het lezen van je eigen werk. En dat lezen gaat een stuk beter op echt papier. Daarom is het slim om na vijf pagina’s je werk uit te printen. Je laat het tot de volgende ochtend liggen, waarna je je eigen werk gaat lezen. Loopt dit niet flink in de kosten? Dat valt wel mee. Online heb je zo een goede deal te pakken om print toners voor diverse laserprinters te kopen.

Geduld

Schrijven is een leuke hobby, maar het is soms ook zeer frustrerend. Het writer’s block is de vrees van iedere auteur. De kans is groot dat het ook jou eens gaat overkomen. Je weet niet meer wat je moet schrijven. Een ander probleem is dat je je verhaal niet goed lopend krijgt, omdat er nog iets mist. Dit kan een bepaalde scène, ontwikkeling of nieuw personage zijn. Heb geduld, het komt vanzelf. Vaak gebeurt dit tijdens het teruglezen van je eigen werk.

Een schrijfclub

Schrijven is niet alleen een hobby, het is ook een vak. Om dit vak onder de knie te krijgen, heb je training nodig. Er zijn diverse schrijfopleidingen en cursussen. Dit is de moeite waard, maar kost best veel geld. Een mooi alternatief is om lid te worden van een schrijfclub. Zoals gezegd willen veel mensen schrijver worden. Er zijn dan ook veel collega schrijvers lid van een club. Het voordeel van zo’n club is dat je van elkaar leert. En het is ook gewoon leuk om je in gezelschap van mensen met dezelfde interesses te bevinden.

Een ijzeren schild en een eigen wil

Als schrijver ben je heel kwetsbaar. Neem de schrijfclub uit het vorige punt als voorbeeld. Hoe zelfverzekerd zou jij je voelen als je een stuk van jezelf moet voorlezen? En als je tijdens het lezen een frons bij je publiek ziet? Je hebt een ijzeren schild nodig als schrijver. Er gaat hoe dan ook kritiek komen. Daar kun je naar luisteren, maar doe dit niet te veel. Onthoud dat meningen een belangrijke rol spelen bij wat anderen van je werk vinden. En als je het even niet meer ziet zitten, denk dan aan Stephen King. Die is met zijn boek Carrie dertig keer afgewezen door uitgevers. En hij kan toch best aardig schrijven.