Six Yards and Vodka

Six Yards and Vodka

Inhoudsopgave

“Er was eens een bedrijf dat Vlisco heette, dit bedrijf stond in Helmond en maakte de meest prachtige stoffen. Van over de hele wereld, in Centraal- en West Afrika bijvoorbeeld, werden deze stoffen opgenomen in de plaatselijke cultuur en mode. “

Vlisco is dit bedrijf uit Helmond, en is opgericht in 1846. Ze heeft stoffen geleverd die mode over de hele wereld heen heeft geïnspireerd. Van Centraal- en West Afrika, tot modeshows in Parijs en tentoonstellingen in Londen.

En nu is een hommage aan Vlisco te zien in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. De tentoonstelling laat de geschiedenis van het bedrijf zien (ook de duistere kanten van het Nederlands kolonialisme) en verhalen rondom en achter de stoffen. Tot slot schuwt de tentoonstelling het niet om te kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende culturen.

Kunstenaars, fotografen en modeontwerpers van wie werk is opgenomen in de tentoonstelling:   

Yinka Shonibare, Kara Walker, Ellen Gallagher, Wangechi Mutu, Fatimah Tuggar, Viviane Sassen, Lucy Orta, Hans Eijkelboom, Seydou Keïta, Andrea Spotorno, Meschac Gaba, Bodys Isek Kingelez, Collectie Arnhem, Harvey Bouterse, Acne, Marga Weimans, Querijn Maurits Ver Huell,  Dries van Noten, PETROUManen en Vlisco designers.

Het is zeker een aanrader als je van fashion met een verhaal houdt!