Très Cool Teas

Très Cool Teas

Inhoudsopgave

IJsthee. Iedereen kent de flesjes Lipton, of sinds kort, Arizona. Zoete drankjes waar je amper de thee in terugvindt (2% thee extract als je geluk hebt) maar des te meer suiker. Af en toe best lekker, maar… het is stiekem veel leuker en lekkerder om zelf ijsthee te maken. En zoals je zult zien, afgezien van een beetje geduld, nog heel makkelijk ook!

Voor alle zelfgemaakte ijsthee geldt: wees creatief in het serveren van de thee. Een mok is uit den boze, glazen zijn altijd beter, maar denk ook eens aan een wijn of champagne glas. Zowel chique als feestelijk en als je gasten hebt krijgen ze ongetwijfeld het gevoel iets heel bijzonders te drinken! En denk ook aan leuke decoraties. Blaadjes munt, schijfjes citroen, een suikerrandje. Denk cocktail, maar dan zonder de post-alcoholische fratsen.

Er zijn maar liefst drie manieren om koude of ijs thee te maken die ik voor het gemak allemaal een andere naam gegeven heb. Ik zal de recepten geven met mijn eigen ‘tried and tested’ thee soorten (en verkoopadressen) met de juiste zet-tijden en temperaturen erbij.

Cold brew ( of sun Tea )

Deze zet-techniek kan zelfs op twee manieren. Het idee erachter is dat je thee zet met koud water. De trek tijd wordt hierdoor wel langer. Maar het resultaat levert leuke verrassingen op.

1 literfles met goed bronwater (Spa Blauw of Sourcy Blauw)

Ongeveer 10 gram losse thee (ik gebruikte King of White Jasmin van ‘t Hofje van Wijs en een lekkere Bolivian Green van Javana in Brugge, maar een andere goede kwaliteit jasmijn, witte, groene of kruiden thee levert ongetwijfeld ook lekker resultaat!)

Voeg de theeblaadjes toe aan de fles water. Zet de fles of in de koelkast, of in de vensterbank. De thee moet ongeveer 10 à 11 uur trekken in de koelkast. In de vensterbank misschien korter. Ruik en proef af en toe of te kijken of de thee op jouw smaak en sterkte is. De jasmijn thee die ik gebruikt heb, heb ik in de koelkast gebrouwen. Het resultaat geeft een prachtige intense jasmijn smaak, zonder de bitterheid die je soms in thee proeft. Serveer in mooie champagne of wijnglazen voor een feestelijk tintje!

Cold brew ( of sun Tea )
Bron: ravenmoonemporium.com

Iced Tea

De snelste manier van ijsthee maken. Voor deze ijs thee gebruik je echt ijs en een extract van thee (sterker dan normaal). Het extract wordt gemaakt met evenveel thee als je normaal op een liter gebruikt (7 tot 10 gram). De hoeveelheid water is echter de helft.

Voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten thee en toevoegingen. Het succes hangt af van de gebruikte ingrediënten en de juiste zetmethode.

1 mooie glazen kan gevuld met ijsblokjes (ongeveer 1 liter)

7 tot 10 gram thee – dit kan echt vanalles zijn, maar ik zou vooral voor pure zwarte thee gaan, zonder smaakjes. Die kun je later zelf toevoegen. Denk aan een Assam of Yunnan Gold.

500 liter water  (als je een grotere kan gebruikt, gebruik dan de helft van de inhoud aan water!)

Extra toevoegingen: schijfjes citroen, sinaasappel of limoen; stukjes appel of aardbei; scheutje gember of suikersiroop; honing of suiker; blaadjes munt… you name it!

Kook het water. Zet het extract op de wijze waarop je normaal de thee zet (denk aan temperatuur en zettijd). Omdat je minder water gebruikt zal de thee sterker zijn dan normaal. En dit is de bedoeling! Giet de thee, nog warm, heel langzaam in de kan, over de ijsblokjes. Deze zullen smelten en tegelijk de thee afkoelen. Voeg daarna de overige toevoegingen toe. Je kunt de warme thee natuurlijk ook rechtstreeks (langzaam!) in glazen met ijsblokjes schenken (wel vol ijs doen!)!

Iced Tea
Bron: delish.com

( Ice ) Cold Tea

Iets minder tijdrovende methode, maar nog steeds niet voor de mensen met haast.

1 Mooie glazen fles van ongeveer 1 of 1,5 liter (ik gebruik lege VOSS flessen)

1 of 1,5 liter water (voor een mooi resultaat kun je het beste bronwater gebruiken)

1 leeg filterzakje (t-sac)

Ongeveer 7-10 gram losse thee. Gebruik hiervoor een zoete blend. De Teabar heeft een aantal goede opties: Sweet Mango, White Wonder of Liefdeskruiden geven een heerlijk resultaat.

Kook het water en giet het in de lege fles. Afhankelijk van de thee die je gebruikt laat je water afkoelen tot de juiste temperatuur (voor witte en groene thee, zoals White Wonder, 75 graden). Schep de thee in het filterzakje, en laat het zakje ongeveer 10-15 minuten trekken (als je groene thee gebruikt kun je deze beter korter laten trekken of minder thee gebruiken!). Haal het zakje eruit, en laat de thee verder afkoelen. Zet de thee als deze koud is in de koelkast om extra te koelen. Serveer in mooie Jasili glazen of longdrink glazen!

( Ice ) Cold Tea
Bron: today.com