Veelgestelde vragen over het aanvragen van een publieke laadpaal

Inhoudsopgave

Wat zijn de kosten van een laadpaal in mijn gemeente? Kan ik zelf de locatie kiezen van een laadpaal? Bij het aanvragen van een laadpaal kunnen een hoop vragen ontstaan. In dit artikel behandelen we een aantal van de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik een publieke laadpaal aanvragen?

Een publieke laadpaal aanvragen kunt u doen via de gemeente of via een aanbieder waar de gemeente mee samenwerkt. Vaak hoeft u enkel uw gegevens in te vullen en in sommige gevallen een aankoopbewijs of een leasecontract aan te leveren waaruit blijkt dat u eigenaar bent van een elektrische auto. Dutch Charge is zo’n aanbieder die uw aanvraag voor u uit handen kan nemen, zodat u zonder zorgen binnen no-time een laadpaal heeft staan.

Wat zijn de vereisten om een openbare laadpaal aan te vragen?

Per gemeente kunnen er verschillende vereisten zijn, maar een aantal van de vereisten komt vaak overeen:

  • Binnen 300 meter mag er geen andere publieke laadpaal zijn.
  • U hebt geen mogelijkheid tot parkeren op eigen terrein (als u dit wel heeft wordt verwacht dat u zelf laadgelegenheid regelt).
  • U woont of werkt in de gemeente waar u de aanvraag doet.
  • En natuurlijk: u bent in het bezit van een elektrisch voertuig.

Wat is de gemiddelde wachttijd voor het plaatsen van een laadpaal?

De gemiddelde wachttijd hangt af van de gemeente. Over het algemeen valt te stellen dat de laadpaal vaak binnen 12 weken geplaatst wordt, waarna het nog zo’n 4 weken kan duren voordat de markeringen op het parkeervak aangepast zijn. Zoals gezegd is dit verschillend per gemeente, de gemiddelde wachttijd kan dus afwijken.

Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal?

Wanneer je ervoor kiest om een laadpaal aan te vragen via Dutch Charge zijn hier geen kosten aan verbonden. We plaatsen de laadpaal kosteloos en streven ernaar u te laten laden voor een marktconform tarief. 

Kan ik zelf de locatie kiezen van de laadpaal?

In veel gevallen kunt u aangeven wat uw voorkeurslocatie is, maar het staat niet vast dat de laadpaal ook daadwerkelijk op deze plek geplaatst wordt. In sommige gemeenten is van tevoren al vastgelegd waar alle publieke laadpalen geplaatst worden. In dat geval kunt u niet zelf de locatie kiezen.

Wordt de elektriciteit voor het opladen in rekening gebracht?

Ja, u betaalt een tarief per kWh voor het opladen van uw elektrische voertuig. Bij Dutch Charge streven we ernaar om een marktconform tarief aan te bieden voor het laden van uw voertuig. 

Andere vragen?

Door deze vragen voor u te beantwoorden hopen we dat u een beter inzicht heeft gekregen in het proces van het aanvragen van een openbare laadpaal en wat hierbij komt kijken. Wilt u meer informatie of heeft u toch nog een andere vraag? Dan staat Dutch Charge voor u klaar. Of u kunt terecht op de website van uw gemeente.