Het leek ons een leuk idee om aan het wekelijkse recept een food challenge te hangen. We hebben ervoor gekozen om elke week het recept te laten uitvoeren door een huis, tuin en keuken stamppot, bami – en gebakken ei thuiskok, zodat we naast een beoordeling van smaak ook de moeilijkheidsgraad voor het koken (en kopen) voor je kunnen aangeven.
Voor de eerste food challenge duiken we meteen het diepe in met een dubbele uitdaging. Lukt het mij om een echte doorgewinterde carnivoor vrijwillig een vegetarisch recept te laten uitvoeren, en het gerecht op te eten zonder een stukje vlees te missen?
De uitdaging: Laat een echte vleesliefhebber eens genieten van een vegetarische maaltijd.
De prijs: volle buikjes en afgelikte borden.
Het vinden van de die hard carnivoor was niet heel erg lastig, ik hoefde alleen maar opzij te kijken om te zien hoe Dailyblog Jur nog net het laatste stukje gehaktbal naar binnen propte (zou ik erbij mogen vermelden dat het bord werd afgelikt?).
Na wat Googlen & Pinteresten ben ik met behulp van de Queen of vegetarische heerlijkheden (Miss Vienna Dekker) uiteindelijk terecht gekomen bij een echt mannen gerecht; een burger met patat. De alom geprezen vegetarische versie van Green Kitchen Stories met gegrilde Portobello & perzik was acceptable voor Jur, die eigenlijk nog half teleurgesteld was omdat hij eerst dacht dat we op vakantie zouden gaan toen ik vroeg of Portobello OK was. (zucht)
Zijn geduld werd nog iets meer op de proef gesteld bij de groenteboer toen bij het afrekenen bleek dat onze twee burgers met patat 15 euro gaan kosten ‘En dat nogwel zonder vlees!’. Gelukkig worden deze burgers op een BBQ bereid en dat maakt een man blij!
(Je kunt eventueel voor een grillpan kiezen bij Hollands weer.)
Gegrilde Portobello & Perzik Burgers
voor 6 personen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd: 30-40 min
Ingrediënten
- 6 portobello paddestoelen
- 6 perziken
- 6 zoete aardappels (de oranje variant)
- 6 burger broodjes
- 5 kleine roma tomaatjes (in blokjes)
- 5 lentje uitjes (gesneden)
- verse tijm
- olijfolie
- peper & zout
Marinade Ingredienten
- 4 eetlepels olijfolie
- rozemarijn
- tijm
- 2 knoflook teentjes
- 1/2 citroen
- peper & zout
Guacamole Ingrediënten
- 4 avocados
- 5 kleine roma tomaatjes
- 1 knoflook teentje
- 3 theelepels peterselie
- 1/2 citroen
Voorbereiding: Verwijder voorzichtig aarde en vuil uit de portobello hoeden met behulp van een theedoek of keukenpapier. Halveer de perziken en verwijder de pitten.
Patat van zoete aardappel: Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd hier dikke frieten van (1 cm dik, 5-8 cm lang). Marineer de frieten met wat olijfolie, zout, peper en tijm, hussel alles goed door elkaar en verdeel ze over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zet deze in de oven & na 30 minuten heb je heerlijke zoete aardappel patatjes.
(Hussel na 15 minuten in de oven alles nog even goed door elkaar).
Maak de marinade: Giet wat olijfolie in een kleine kom. Voeg daar de rozemarijn, tijm, geperste knoflook, citroensap en peper & zout naar smaak aan toe. Roer alles goed door elkaar, en borstel vervolgens de portobello’s en perziken goed in met de marinade (met een kwastje, of met een takje rozemarijn)
Grillen:
Zet de grill aan en wacht tot deze goed heet is. Grill zowel de portobello’s als perziken 3-4 minuten aan beiden kanten terwijl je ze ondertussen nogmaals insmeert met de marinade.
Maak de guacamole: Snijd de avocado’s , tomaatjes en perterselie grof en doe ze in een kleine kom.
Voeg daar naar smaak wat knoflook, citroensap, peper & zout aan toe en prak alles goed met een vork tot een puree. (er mogen stukjes in zitten).
Zet de burger in elkaar! Snijd de broodjes open en leg ze kort op de grill on even te toasten.
Pak de onderste helft en begin met een flinke kwak guacamole. Leg daar vervolgens de stukjes tomaat en lente ui op, dan de portobello paddestoel & twee halve gegrilde perziken. Nu alleen nog de bovenkant van het broodje erop en.. smullen maar!
Beoordeling van de meat lover:
5- Het resultaat ziet er geweldig uit & de eerste hap is erg lekker. Helaas wordt het snel eentonig met zoveel paddestoel, dat heb je met vlees gek genoeg niet. De warme perzik hielp niet mee in het geheel (hap vol warm fruit bah). Patat was heerlijk, en dit is de eerste guacamole die ik lekker vind (misschien door combo met brood). Het vult je maag maar daar is ook alles mee gezegd.