Wandelen voor beginners: 6 Tips om te beginnen

Wandelen voor beginners: 6 Tips om te beginnen

Inhoudsopgave

Wist je dat wandelen ontzettend gezond is voor je? Meerdere keren per week wandelen heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zo is het bijvoorbeeld erg goed voor je spieren en botten, het werkt bloeddruk en cholesterol verlagend, je longen worden sterker, wandelen heeft een positieve invloed op je hersenen en ook op je mentale gezondheid. Het fijne aan wandelen is dat bijna iedereen het kan doen. Je hebt er namelijk niet een hele goede conditie voor nodig en je kunt het rustig opbouwen en op die manier je conditie verbeteren. Ben jij van plan om te gaan beginnen met wandelen en kun je wel wat tips gebruiken, lees dan snel verder.

Gebruik een stappenteller

Door een stappenteller te gebruiken tijdens je wandelingen kun je eenvoudig bijhouden hoeveel stappen je per keer zet en hoeveel kilometer je uiteindelijk loopt. Veel smartphones hebben tegenwoordig een ingebouwde stappenteller en anders kun je wellicht een smartwatch aanschaffen. Wanneer je begint met wandelen heb je misschien een doel voor ogen, bijvoorbeeld een afstand van 5 kilometer, en met een stappenteller kun je zien of je dit doel hebt gehaald. Ook is het een goede manier om al je gemaakte wandelingen in één overzicht te zien en kun je kijken of er vooruitgang in zit, dit werkt vaak motiverend.

Bouw je wandelschema op

Wanneer je het niet gewend bent om veel te wandelen moet je niet ineens kilometers gaan lopen, bouw het rustig op. Online kun je ontzettend veel opbouwschema’s vinden en zo kun je op een goede manier je wandelingen uitbreiden. Loop je meteen te hard van stapel, grote kans dat je gedemotiveerd raakt.

Trek goede wandelschoenen aan

Wanneer je begint met wandelen hoef je echt niet meteen dure wandelschoenen aan te schaffen. Het is natuurlijk wel belangrijk om goede stevige schoenen te dragen. Heb je echt de smaak te pakken, dan is het zeker een aanrader om te investeren in fijne wandelschoenen. Fijne schoenen zijn bijvoorbeeld Salomon wandelschoenen, deze schoenen zijn stevig en zeer comfortabel en zorgen dat jij heerlijk kunt wandelen.

Ga op zoek naar inspirerende plekken

Wandelen wordt nog een stukje leuker wanneer je dit doet in een mooie en inspirerende omgeving. Zoek online naar mooie gebieden bij je in de buurt, bijvoorbeeld een natuurgebied, bos, park of maak een mooie stadswandeling. 

Luister goed naar je lichaam

Ook al kan bijna iedereen wandelen en kun je heel rustig je wandelschema opbouwen, toch kun je van wandelen wel lichamelijk klachten krijgen als je te lang of te snel gaat wandelen. Tijdens het wandelen is het verstandig om goed op te letten, hoe is je ademhaling, hoe voelen je spieren etc. Je hoeft ook niet meteen iedere dag te wandelen, geef je lichaam af en toe ook een dag om te herstellen. 

Wandel samen 

Vind je in je eentje wandelen saai, zoek dan een wandelmaatje. Samen wandelen kan erg gezellig zijn en je kunt elkaar aanmoedigen als je er eventjes doorheen zit. Wandel je liever alleen maar vind je het alsnog wat saai, zet onder het wandelen een podcast of luisterboek op. 

Met deze tips gaat het je vast en zeker lukken om te beginnen met wandelen, vaak is het ook een kwestie van gewoon doen en ga je merken dat het hartstikke leuk is!