Wat is WMO en hoe kan het helpen met het financieren van een traplift?

Wat is WMO en hoe kan het helpen met het financieren van een traplift?

Inhoudsopgave

Elke dag hebben veel mensen te maken met de uitdagingen van mobiliteit in hun eigen huis. Vooral voor ouderen of mensen met een beperking kan het verplaatsen tussen verdiepingen een uitdaging zijn. Een traplift kan een oplossing bieden, maar hoe financier je zo’n investering? Hier komt de WMO in beeld!

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)

De WMO, oftewel de Wet maatschappelijke ondersteuning, is in het leven geroepen om burgers die moeite hebben om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving, te ondersteunen. Dit kan komen door verschillende redenen zoals ouderdom, een ziekte of een andere beperking waardoor dagelijkse activiteiten lastiger worden. Het fijne van de WMO is dat het niet alleen gaat om financiële ondersteuning, maar vooral om praktische hulp die aansluit bij de behoefte van de persoon.

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om deze ondersteuning te bieden en doet dit in de vorm van maatwerkvoorzieningen. Dit houdt in dat er goed gekeken wordt naar wat iemand precies nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen functioneren in zijn of haar eigen leefomgeving. Een traplift is een goed voorbeeld van zo’n maatwerkvoorziening.

De aanvraagprocedure

Als je denkt in aanmerking te komen voor een vergoeding voor een traplift via de WMO, dan start je met een aanvraag bij je eigen gemeente. Met de gemeente voer je vervolgens een gesprek om te beoordelen wat jouw zorg is. Op basis hiervan wordt beslist of je een vergoeding ontvangt. Wees voorbereid en duidelijk over je situatie. Elk detail telt. Wat betekent dit dan precies voor jou? Het begrijpen van de WMO en het aanvraagproces kan een wereld van verschil maken in het dagelijkse leven. Als je de mogelijkheid hebt om een traplift te krijgen die gefinancierd wordt door de WMO, kan dit je zeker wat schelen. Zekerheid, comfort en veiligheid staan bij een traplift WMO natuurlijk voorop!

De handigheid van een traplift

Een traplift is eigenlijk een stoel die je helpt om makkelijk de trap op en af te gaan. Als je het moeilijk vindt om zelf de trap te gebruiken, bijvoorbeeld door ouderdom of een blessure, dan zijn trapliften een uitkomst. Je gaat gewoon op de stoel zitten, drukt op een knop en de lift brengt je naar boven of beneden. Naast het gemak biedt een traplift ook meer vrijheid. Misschien vermijd je nu sommige delen van je huis omdat de trap een obstakel is. Maar met een traplift kun je elke plek in huis weer bereiken. Het installeren van een traplift is ook vrij eenvoudig. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, zodat er altijd wel een is die past bij jouw trap thuis, of deze nu recht is of bochten heeft. 

Bovendien kunnen de specialisten van het bedrijf waar je de traplift aanschaft, deze vaak ook voor je installeren. En je hoeft je vaak ook geen zorgen te maken over mogelijke stroomuitval; de meeste trapliften hebben een accu waardoor ze ook werken als de stroom even uitvalt.